MUBI aralık programında yer alacak filmleri açıkladı

KÜLTÜR SANAT 30.11.2022, 12:25 30.11.2022, 15:57
MUBI aralık programında yer alacak filmleri açıkladı

Aralık ayında, dünya sinemasında büyük iz bırakan Güney Koreli usta yönetmen Park Chan-wook’un heyecanla beklenen yeni filmi AYRILMA KARARI, MUBI koleksiyonuna eklenerek sinemaseverlerle buluşacak. 75. Cannes Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülüyle dönen AYRILMA KARARI, Oscar yarışının iddialı yapımlarından biri olacak. Usta yönetmen Lars von Trier’nin 90’larda yarattığı kült dizinin dünyasına bizi yeniden götüren KRALLIK ÇIKIŞ, aralık boyunca her pazar yeni bir bölümle MUBI takipçileriyle buluşacak. MUBI’de öne çıkan diğer yapımlar arasında, 72. Berlin Film Festivali’nde Meltem Kaptan’a En İyi Başrol Oyuncusu ödülünü kazandıran Andreas Dresen imzalı RABİYE KURNAZ GEORGE W. BUSH'A KARŞI, Pınar Göktaş’ın İstanbul’un muhafazakar bir semtinde yalnız yaşayan bir kadının portresini çizdiği kısa filmi BAYRAK, Aslı Akdağ’ın Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen belgeseli BEKLEYİŞ, Caner Alper ve Mehmet Binay’ın ilk filmleri ZENNE (2011) ve Ece Dizdar’a 21. Sadri Alışık Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran ÇEKMECELER (2015), Pedro Almodóvar’ın modern bir klasik haline gelen unutulmaz öyküsü KONUŞ ONUNLA, Guillaume Canet ve Marion Cotillard’ın başrollerini paylaştığı Yann Samuell imzalı CESARETİN VAR MI AŞKA yer alıyor.

AYRILMA KARARI

Park Chan-wook, 2022

İHTİYAR DELİKANLI (2003), KAN ARZUSU (2009) ve HİZMETÇİ (2016) gibi filmlerle dünya sinemasında büyük iz bırakan Güney Koreli usta Park Chan-wook’un heyecanla beklenen yeni filmi, bir MUBI Sunumu olarak izleyicilerle buluşuyor. Mayıs ayında Cannes Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülüyle dönen AYRILMA KARARI, saplantılı bir aşk anlatısını, şaşırtmacalarla dolu bir dedektif hikayesiyle birleştiriyor. Kurduğu eşsiz estetikle kara film türüne yepyeni bir soluk getiren Park Chan-wook, bir cinayet zanlısıyla onun peşindeki dedektif arasındaki marazlı ilişkiyi, gerilim, mizah, gizem ve melodramın her an yer değiştirebildiği epik bir deneyime dönüştürüyor. Oscar yarışının iddialı yapımlarından biri olarak gösterilen bu romantik gerilim, önümüzdeki yıl boyunca adından söz ettirmeye devam edecek.

RABİYE KURNAZ GEORGE W. BUSH'A KARŞI

Andreas Dresen, 2022

Dünya prömiyerini gerçekleştirdiği 72. Berlin Film Festivali’nde Meltem Kaptan’a En İyi Başrol Oyuncusu ödülünü kazandırarak ülkemizde büyük yankı uyandıran bu Andreas Dresen filmi, Türkiye’den Almanya’ya göç etmiş bir ev kadınının, haksız yere hapsedilen oğlunu kurtarmak uğruna Washington’daki Yüksek Mahkeme’nin huzuruna kadar uzanan olağanüstü yolculuğunu anlatıyor. Yaşanmış bir olaydan yola çıkan RABİYE KURNAZ GEORGE W. BUSH'A KARŞI, Berlinale’de aynı zamanda En İyi Senaryo ve Sanat Sinemaları Birliği Ödülü’nün de sahibi oldu. Almanya ve Fransa ortak yapımı olan film, Guantanamo’daki esir kampında tutulan Murat Kurnaz ve annesinin yaşadıklarına, olayın küresel çaptaki önemine vurgu yaparak, bir politik komedi perspektifinden bakıyor. Almanya doğumlu Meltem Kaptan’a uluslararası çapta ün getiren film, 41. İstanbul Film Festivali’nin de açılışını yaptı.

HİZMETÇİ

Park Chan-wook, 2016

Japon işgali altındaki Kore’de geçen bu bol entrikalı erotik gerilimde, Park Chan-wook zekâ dolu bir senaryo ve usta işi bir kurguyla seyirciyi defalarca gafil avlıyor.

KONUŞ ONUNLA

Pedro Almodóvar, 2002

Pedro Almodóvar, komadaki iki kadının başında bekleyen iki adamın arasındaki bağı anlatırken, yakınlık ihtiyacımıza bir ağıt yakıyor. En İyi Senaryo Oscar’ının sahibi unutulmaz bir öykü.

CESARETİN VAR MI AŞKA

Yann Samuell, 2003

Çocukluktan itibaren birbirine oyunlarla meydan okuyan Julien ve Sophie’nin aşkı, 2000’lerin kült romantik öykülerinden biri. Guillaume Canet ve Marion Cotillard başrollerde.

BAYRAK

Pınar Göktaş, 2021

Pınar Göktaş’ın muhafazakar bir semtte yalnız yaşayan Eylem’in bir yanlış anlaşılma sonucu başına gelenleri anlattığı kısa filminde, Göktaş’a Alican Yücesoy, Ayşe Lebriz ve Gözde Kısa eşlik ediyor.

BEKLEYİŞ

Aslı Akdağ, 2021

Türkiye’de yaşayan bekar bir kadının dünyaya getireceği çocuğunu tek başına büyütme kararı almasının ardından yaşadıklarını ve iç dünyasındaki değişimleri aktaran otobiyografik bir belgesel.

BENİM AŞK PASTAM

Wong Kar Wai, 2007

Hong Konglu usta Wong Kar Wai’nin Amerika’da çektiği bu romantik yol hikayesinde, Norah Jones, Natalie Portman ve Jude Law başrollerde.

ANNE FRANK NEREDE?

Ari Folman, 2021

BEŞİR’LE VALS’te politik meseleleri animasyonla anlatmaktaki hünerini kanıtlayan Ari Folman, Anne Frank’ın toplama kampında tuttuğu günlükleri büyülü ve gerçekçi bir dille görselleştiriyor.

SEVGİLİ YOLDAŞLAR

Andrey Konçalovski, 2020

Andrey Konçalovski’nin 1962 Novoçerkassk Katliamı’nın arka planını gösteren tarihi dramı, idealist fikirler ve şiddet dolu eylemler arasındaki uçurumu resmediyor.

BÖYLE BİR YAZ

Denis Côté, 2022

Kanadalı usta Denis Côté’nin bu yıl Berlinale’de yarışan filmi, bir terapistin gözetiminde inzivaya çekilip cinsel sorunlarına şifa arayan üç kadının portresini sunuyor.

KISA BİR HİKAYE

Bi Gan, 2022

Çin sinemasının yıldızı Bi Gan’dan kukla tiyatrosu ve deneysel filmlerden beslenen bir kısa film. Cannes’da prömiyerini yapan bir “kara kedi” masalı.

BAY TURNER

Mike Leigh, 2014

Mike Leigh, resim tarihini derinden etkilemiş İngiliz sanatçı J. M. W. Turner’ın hayatına odaklanan bu bol katmanlı biyografiyle dört Oscar adaylığı elde etmişti.

THE CASSANDRA CAT

Vojtěch Jasný, 1963

Süper güçlere sahip bir kedinin hikayesi, Çek Yeni Dalgası ruhuyla buluşuyor. 1963’te Cannes’da Jüri Özel Ödülü kazanan bu klasik, yenilenmiş kopyasıyla seyirci karşısına çıkıyor.

İhtişamlı Yaralar: Caner Alper ve Mehmet Binay'dan İki Film Birden

Kimliklerin karmaşıklığına, arzuların kalıplara sığmaz çeşitliliğine, ailenin ve toplumsal önyargıların açtığı ömürlük yaralara dair tutku dolu, görkemli hikayeler anlatan Caner Alper ve Mehmet Binay, ilk filmleri ZENNE (2011) ile hem gişede hem de eleştirmenlerin nezdinde büyük dikkat çekmişti. Eşcinsel olduğu için ailesi tarafından öldürülen Ahmet Yıldız’ın yaşamından yola çıkan bu kesişen hayatlar öyküsü, Kerem Can, Erkan Avcı, Tilbe Saran, Jale Arıkan, Tolga Tekin ve Esme Madra gibi isimlerle geniş bir oyuncu kadrosuna sahipti. İkilinin dört yıl sonra çektiği ÇEKMECELER, toplumdaki yerleşik algıların bu kez genç bir kadında bıraktığı hasarı mercek altına aldı. . Başroldeki Ece Dizdar’a 21. Sadri Alışık Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran film, titiz sanat yönetimi ve cesur öyküsüyle sinema tarihimizde kendine özel bir yer edindi. Caner Alper ve Mehmet Binay, ilk iki filmleriyle, toplumsal yaralarımıza parmak basan öykülerin kişisel dokunuşlarla anlatıldığında ne denli geniş yankı uyandırabileceğini kanıtladılar.

MUBI Aralık 2022 Programı

  • 1 Aralık Böyle Bir Yaz (Un Été Comme Ça, 2022)
  • 2 Aralık Hizmetçi (Ah-ga-ssi, 2016)
  • 3 Aralık Sevgili Yoldaşlar (Dorogie tovarishchi, 1965)
  • 4 Aralık Krallık Çıkış: Kongrenin Dansı (Riget Exodus: Kongressen Danser, 2022)
  • 5 Aralık Şantaj (Blackmail, 1929)
  • 6 Aralık Gri Değil, Siyah: Ankara Rocks! (2017)
  • 7 Aralık Bayrak (2021)
  • 8 Aralık Zenne (2011)
  • 9 Aralık Ayrılma Kararı (Heojil kyolshim, 2022)
  • 10 Aralık Konuş Onunla (Hable Con Ella, 2002)
  • 11 Aralık Krallık Çıkış: Büyük Birader (Riget Exodus: Storebror, 2022)
  • 12 Aralık Şimdi Nereyi İşgal Edelim? (Where to Invade Next, ​​2015)
  • 13 Aralık Yabancı Muhabir (Foreign Correspondent, 1940)
  • 14 Aralık Bekleyiş (2021)
  • 15 Aralık ​​Beyaz İneğin Türküsü (Ghasideyeh Gave Sefid, 2020)
  • 16 Aralık ​​Benim Aşk Pastam (My Blueberry Nights, 2007)
  • 17 Aralık Rabiye Kurnaz George W. Bush’a Karşı (Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush, 2022)
  • 18 Aralık Krallık Çıkış: Barbarossa (Riget Exodus: Barbarossa, 2022)
  • 19 Aralık Bay Turner (Mr. Turner, 2014)
  • 20 Aralık The Cassandra Cat (Až přijde kocour, 1963)
  • 21 Aralık Kısa Bir Hikaye (Po Sui Tai Yang Zhi Xin, 2022)
  • 22 Aralık Kötü Eğitim (La Mala Educación, 2004)
  • 23 Aralık Anne Frank Nerede? (Where is Anne Frank, 2021)
  • 24 Aralık Çekmeceler (2015)
  • 25 Aralık Krallık Çıkış: Çıkış (Riget Exodus: Exodus, 2022)
  • 26 Aralık Büyük Ev (Casa Grande, 2014)
  • 27 Aralık Insiang (1976)
  • 28 Aralık Karanlıklar Prensi (Prince of Darkness, 1987)
  • 29 Aralık Yönetmen: Andrey Tarkovski̇ (Regi Andrej Tarkovskij, 1988)
  • 30 Aralık Dönüş (Volver, 2006)
  • 31 Aralık Cesaretin Var mı Aşka? (Jeux d'enfants, 2003)

Yorumlar (0)