MUBI haziranda keşfedilmeyi bekleyen filmlerle dolu

KÜLTÜR SANAT 24.05.2021, 16:15 25.05.2021, 09:04
MUBI haziranda keşfedilmeyi bekleyen filmlerle dolu

MUBI’nin keşfedilmeyi bekleyen filmlerle dolu haziran programında, sinemamızın heyecan verici genç yönetmenlerinden Deniz Tortum’un 39. İstanbul Film Festivali ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülüne layık görülen, konusu ve estetiğiyle belgesel türünün sınırlarını zorlayan filmi MADDENİN HALLERİ dikkat çekiyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin koridorlarında, ameliyathanelerinde, pek az kişinin girebildiği odalarında gezinen Maddenin Halleri yönetmen Deniz Tortum’un babasının yıllar boyunca hekimlik yaptığı hastaneye dair keşfettiği ayrıntılarla, sağlık çalışanlarının hayatına ve yakın zamanda yıkılarak tarihten silinen binaların hafızasına sıra dışı bir bakış atıyor.

Maddenin Halleri, 19 Haziran 2021’den itibaren MUBI’de sinemaseverlerle buluşacak.

MUBI Haziran ayında ayrıca, aralarında James Gray, Mehmet Güreli, Jim Jarmusch, Abbas Kiyarüstemi, Visar Morina, Jeanette Nordahl, Giorgi Ovaşvili, François Ozon, Satyajit Ray, Angela Schanelec, Emma Seligman, Kıvanç Sezer, Faysal Soysal ve Andrey Zvyagintsev’in de yer aldığı pek çok önemli yönetmenin filmini koleksiyonuna dahil ediyor.

ŞİVA BEBEĞİ

Emma Seligman, 2020

Telefonundaki uygulamayla tanıştığı orta yaşlı erkeklerle takılan üniversite öğrencisi bir kadın, ailesiyle katıldığı cenaze merasiminde bu adamlardan biriyle karşılaşır ve tören onun için cehennem azabına döner. Emma Seligman’ın senenin en iddialı komedilerinden olmaya aday filmi, genç bir kadının gelecek endişesi ve çevre baskısıyla dolu hayatını, bir evin içinde, mizahla beraber gerilimin de tavan yaptığı bir kurguyla anlatıyor. Başrolde parıldayan Rachel Sennott yılın keşiflerinden biri.

YABANCI

Visar Morina, 2020

Almanya’da büyük bir şirkette çalışmaya başlayan Kosovalı bir göçmen, giderek etrafındaki herkesin ona karşı tavır aldığını düşünmeye başlar ve kimlik bunalımına girer. Toplumun her yanına sızmış bir yabancı düşmanlığına mı tanık olmaktadır, yoksa deliriyor mudur? Kosova doğumlu yönetmen Visar Morina’dan, sıradan anlarda gizlenmiş öfke ve nefreti eşeleyen, karanlık bir mizaha sahip, sert bir toplumsal eleştiri.

VAHŞİ BÖLGE

Jeanette Nordahl, 2020

Annesini trajik bir araba kazasında kaybeden Ida, hakkında pek de bir şey bilmediği kuzeninin yanına taşınmak zorunda kalır. Akrabaları ona evin içinde sevgi dolu bir yuva sunarken, dışarıda tekinsiz işlerle geçimlerini sağlarlar. Geçen yıl Berlin Film Festivali’nde Panorama bölümüne gösterilen Danimarka yapımı gerilim, özgün hikayesi ve güçlü oyunculuklarıyla eleştirmenlerden büyük övgü topladı.

MISIR ADASI

Giorgi Ovaşvili, 2014

İlyas Salman’ın başroldeki güçlü performansıyla dikkat çektiği bu bol ödüllü Gürcü filmi, adeta zamandan kopmuş, bir adada kendi kaderlerini yaşayan bir baba ile kızının öyküsü. Nehrin ve adanın yarattığı, başka bir dünyaya aitmiş gibi duran heybetli atmosferde insan olmaya dair temel sorular soran ve zihinde kalıcı imgeler bırakan film, Gürcistan’ın Oscar adayı olarak büyük ses getirmişti.

DÖNÜŞ

Andrey Zvyagintsev, 2003

Rus sinemasının en büyük yeteneklerinden Andrey Zvyagintsev’in çıkış filmi, yalnızca bir fotoğraftan tanıdıkları babaları yıllar sonra dönen iki kardeşin, otoritenin, yasanın temsilcisi olan bu “yabancı” adamla yüzleşip, kendi aralarında bir rekabete, erkeklik yarışına girmesini anlatıyor. Görsel olarak da akıldan uzun süre çıkmayan, sepya renklerle bezeli, etkileyici bir dünya kuruyor.

KÜÇÜK ŞEYLER

Kıvanç Sezer, 2019

Kıvanç Sezer’in, şehirde mantar gibi çoğalan lüks konutların ardındaki hikayelere adadığı üçlemesinin ikinci filmi, orta sınıf bir çiftin ilişkisine odaklanıyor. İşini kaybettikten sonra kimlik bunalımına giren bir beyaz yakalının (Alican Yücesoy), hayatına yeniden anlam aramasını anlatan filmde, Sezer’in ilk filmi BABAMIN KANATLARI’nda da belirgin olan sınıfsal perspektif, bu kez karanlık bir mizahla kendini dışavuruyor.

DÖRT KÖŞELİ ÜÇGEN

Mehmet Güreli, 2018

Yazar, ressam, müzisyen kimliklerinin yanı sıra, 2008’de çektiği Peyami Safa uyarlaması GÖLGE ile de adından sıkça söz ettiren Mehmet Güreli, yine bir edebiyat uyarlamasıyla karşımızda. Salâh Birsel’in romanının serbest bir uyarlaması olan bu siyah beyaz film, hayata gözlemci kalmayı seçen bir karakterin etrafında, dolambaçlı, deneysel, hiciv dolu bir hikaye kuruyor.

ÜÇ YOL

Faysal Soysal, 2013

Yönetmen, şair ve yazar Faysal Soysal’ın ilk uzun metrajı, Hasankeyf’ten Mostar Köprüsü’ne uzanan bir aşk ve suçluluk öyküsü ekseninde, 90'lı yıllarda Bosna-Hersek'te yaşanan savaşın yarattığı acılara bakan şiirsel bir film. Bireysel trajediler ile toplumsal trajedileri bir arada sunan, duygusal yoğunluğu yüksek bir yakın dönem anlatısı.

YILDIZLARA DOĞRU

James Gray, 2019

Gray imzalı bilimkurgu YILDIZLARA DOĞRU, alışıldık uzay yolculuğu filmlerinden hayli farklı bir tona sahip. Babasının yıllar önce dahil olduğu bir görevin sırrını keşfetmeye çalışan astronotun hikayesi, evrenin boşluğunda bir baba ile oğul hesaplaşmasına dönüşüyor. Başroldeki Brad Pitt’e, Tommy Lee Jones ve Donald Sutherland gibi değerli isimler eşlik ediyor.

RASTLANTISAL ZEVKLER

Lewis Klahr, 2020

Lewis Klahr’ın farklı animasyon tekniklerini harmanlayarak yarattığı, altı kısa filmden oluşan bir antoloji. Yakın geleceğe aitmiş gibi duran bu sıra dışı yapım, hem bizim dünyamıza benzeyen hem de bambaşka evrenlere kapı aralayan, melankolik, bazen de tekinsiz yaşam kesitlerinden oluşuyor.

EVDEYDİM, AMA

Angela Schanelec, 2019

Astrid, kocasının ölümünden sonra iki çocuğuyla birlikte hayata karşı yeni bir yaklaşım geliştirmek zorunda kalır. 13 yaşındaki oğlu bir süre hiçbir açıklama yapmadan kaybolup geri gelir ve Astrid tüm dengesinin sarsıldığını hisseder. Çağdaş Alman sinemasının en önemli isimlerinden Angela Schanelec, duygulardaki nüansları keşfe çıkan, hiçbir zaman net cevaplar vermeyen bu duru öyküyle Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştı.

François Ozon: Sevgi Dolu Provokasyon

Burjuva yaşamının çıkmazları, bastırılmış arzular, saplantılar, aşırılıklar, B tipi filmlerin dünyasını alıp yepyeni bir dille kuşatan gerilim öyküleri ve daha nicesi. Fransız sinemasının üretken dehası François Ozon, farklı türlerin kodlarını alarak, sinema tarihine göndermelerle dolu, bol oyuncaklı ve seyir zevki yüksek melez hikayeler armağan ediyor bize. François Ozon özel gösterimi, yönetmenin ironik dilinin en eğlenceli örneklerinden KADIN İSTERSE, cinsel kimliklerin muğlaklığı üzerine kurulu cesur komedi YENİ KIZ ARKADAŞIM ve I. Dünya Savaşı’nın ertesinde geçen dokunaklı aşk öyküsü FRANTZ’la başlıyor.

Kiyarüstemi’ye Yakın Plan

Sinemanın en büyük şairlerinden Abbas Kiyarüstemi’ye ayrılan özel gösterim, yönetmenin kariyerinin ilk döneminden iki lirik öyküyle, Köker bölgesinde geçen ve İran’daki büyük depremden sonrasına odaklanan ARKADAŞIMIN EVİ NEREDE? ve ZEYTİN AĞAÇLARI ALTINDA ile devam ediyor. Minimalist sinemanın ustasının yapmacıklıktan uzak üslubu, günlük hayatın içindeki mucizeleri tamamen kendine has bir estetikle, doğal diyaloglar ve amatör oyuncularla yakalıyor.

Jim Jarmusch: Dışarıdakilerin Sineması

Amerikan bağımsız sinemasının öncü figürlerinden Jim Jarmusch, avangard sanattan, Doğu mistisizminden ve nice farklı disiplinden feyz alan filmleriyle sembol haline gelmiş bir yönetmen. Jarmusch sinemasına ayrılan özel gösterim, Johnny Depp’in başrolde olduğu William Blake uyarlaması ÖLÜ ADAM, vampir hikayelerine bambaşka bir boyut getiren SADECE AŞIKLAR HAYATTA KALIR ve yönetmenin şiire ve sade yaşamlara düşkünlüğünün en güzel örneklerinden, Adam Driver’lı PATERSON ile sürüyor.

MUBI Aylık Program

Haziran 2021

  • 1 Haziran Mısır Adası (Simindis kundzuli, 2014)
  • 2 Haziran Dört Köşeli Üçgen (2018)
  • 3 Haziran Evdeydim, Ama (Ich war zuhause, aber..., 2019)
  • 4 Haziran Yabancı (Exil, 2020)
  • 5 Haziran Tek Başına Bir Adam (A Single Man, 2009)
  • 6 Haziran Arkadaşımın Evi Nerede? (Khane-ye doust kodjast?, 1987)
  • 7 Haziran Ölü Adam (Dead Man, 1995)
  • 8 Haziran Son Şans (The Congress, 2013)
  • 9 Haziran Nereye? (Ila Ayn?, 1957)
  • 10 Haziran Kadın İsterse (Potiche, 2010)
  • 11 Haziran Şiva Bebeği (Shiva Baby, 2020)
  • 12 Haziran Küçük Şeyler (2019)
  • 13 Haziran Zeytin Ağaçları Altında (Zire darakhatan zeyton, 1994)
  • 14 Haziran Sadece Aşıklar Hayatta Kalır (Only Lovers Left Alive, 2013)
  • 15 Haziran Korkak (Kapurush, 1965)
  • 16 Haziran Hatırlanınca Var Olan Hikayeler (Historias Que So Existem Quando Lembradas, 2011)
  • 17 Haziran Yeni Kız Arkadaşım (Une nouvelle amie, 2014)
  • 18 Haziran Vahşi Bölge (Kød & Blod, 2020)
  • 19 Haziran Maddenin Halleri (2020)
  • 20 Haziran Hücre 211 (Celda 211, 2009)
  • 21 Haziran Paterson (2016)
  • 22 Haziran Dokunma Bana (Touch Me Not, 2018)
  • 23 Haziran Rastlantısal Zevkler (Circumstantial Pleasures, 2020)
  • 24 Haziran Frantz (2016)
  • 25 Haziran Yıldızlara Doğru (Ad Astra, 2019)
  • 26 Haziran Dönüş (The Return, 2003)
  • 27 Haziran Üç Yol (2013)
  • 28 Haziran Buz Ve Gökyüzü (La Glace et le Ciel, 2015)
  • 29 Haziran Kuş İnsanlar (Bird People, 2014)
  • 30 Haziran Beyaz Üstüne Beyaz (Blanco en blanco, 2019)

Yorumlar (0)