Narperi’nin Bileziği 17. Boston Türk Filmleri Festivali’nde!

KÜLTÜR SANAT 02.11.2022, 13:06
Narperi’nin Bileziği 17. Boston Türk Filmleri Festivali’nde!

Yönetmenliğini Jale İncekol’un yaptığı Narperi’nin Bileziği belgeseli bu yıl 11 -23 Kasım tarihleri arasında çevrim içi olarak düzenlenecek 17. Boston Türk Filmleri Festivali’nde belgesel dalında finalist olarak yer alıyor. Jale İncekol Boston Türk Filmleri Festivali’nde 2017 yılında Müzikli Bir Hikaye ile En iyi Belgesel ödülünü alırken, 2018 de de Umutlu Bir Hikaye ile finalist olarak yer almıştı!

2021 yılında Denizli’nin Bozkurt İlçesi’nde çekilen film, meslek sahibi olmayan bir grup kadının, gönüllü eğitmenler tarafından açılan el sanatları atölyesinde yaşadığı deneyim ve değişimleri anlatıyor.

Narperi’nin Bileziği ilk festival gösterimini 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapmıştı. Festivalde belgesel dalında 11 film yarışacak.

Narperi’nin Bileziği dökümanter drama türünde bir film. Denizli’nin Bozkurt ilçesinde yaşayan, öğrenimine devam edememiş, mesleği ve geliri olmayan kadınlara, gelir getirecek bir beceri kazandırma düşüncesiyle açılan bez bebek yapım atölyesini konu alan film, kadınların yaşadığı değişimi masalsı bir dille anlatıyor. Atölye Denizli Soroptimist Kulübü ve Bozkurt Belediyesi’nin paydaşlığında kadınlara destek veriyor.

Film bir yandan klasik masal imgesinin dışına çıkıyor, masallarda erkeğe yakıştırılan ‘at, avrat, silah’ üçlüsündeki atı kadının ulaşım aracı haline getiriyor. Öyle ki Narperi’nın Bileziği masalındaki kadın terzilik yaparak kazandığı parayla at satın alıp, çevre köylere dolaşmaya gidiyor. Ayrıca, masaldaki iki kadın karakterin hayali, beyaz atlı prensle evlenmek değil, dünyayı gezmek olarak öne çıkıyor. Burada terzilik özgüveni ve mutluluğu arttıran, kadının istediği kararları vermesine olanak sağlayan bir altın bilezik, meslek olarak sunuluyor.

Yorumlar (0)