Narperi’nin Bileziği ekibinden İran’daki kız kardeşlerine destek!

KÜLTÜR SANAT 06.10.2022, 11:39 06.10.2022, 14:11
Narperi’nin Bileziği ekibinden İran’daki kız kardeşlerine destek!

Denizli’nin Bozkurt ilçesinde yaşayan kadınların üç aylık bir el sanatları atölyesinde toplumsal cinsiyet rolleriyle ilişkili eşitsizlikleri sorgulamalarını ve kendi güçlerini keşfetmelerini anlatan Jale İncekol yönetmenliğindeki belgesel “Narperi’nin Bileziği” dün akşam Özel Gösterimler kapsamında Antalyalı izleyicilerle buluştu. Filmin gösterimine yönetmen Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Bozkurt kaymakamı Tayyar Emre Mahmutoğlu, yönetmen Jale İncekol ve belgeselde yer alan kadınlar katıldı.

Jale İncekol: “Bu yalnızca bir dokümanter değil, içinde oyuncuların da olduğu dokümanter-drama türünde bir film. Ben gerçek hayatla oyuncuları bir araya getirmek istedim. Öncelikle Bozkurt Üretici Kadın Koop. üyeleriyle bir atölye başlattık. Çok şanslıyım o yüzden, onlar çok hazırlardı. Üç ay birlikte çalıştık, öğretmenlerimiz onlara el işi eğitimleriverdi. Sonra yazar arkadaşım Esen Armağan Özakbaş’la pandemi döneminde uzun uzun telefon konuşmaları ve mailler sonucunda bir izlek oluşturduk. 17 üretici kadının yanı sıra 5 amatör oyuncu, 2 profesyonel oyuncu var ekipte. Ben hepsinin harmanlamak istedim. Çok da anlaşılmasın istedim. Hangileri oyuncu hangileri gerçek diye. Biraz kafamız karışsın istedim. Öyle bir süreçti ki bazen benim bile hangisi kurmaca hangisi gerçek diye şaşırdığım zamanlar oldu.”


Birsen Çelik: “Jale İncekol ile iyi ki yollarımız kesişti. Biz Bozkurt olarak her zaman şunu söyledik: ‘Üretmezsek tükeniriz, Türkiye’nin kurtuluşu Türk üretiminden geçer.’ Hele bir de kadın üretirse neler yapacağını göstermek lazımdı. Onun için dünyayı kadınlar kurtaracak diyorum.”

Söyleşi sonrasında “Narperi’nin Bileziği” filminin ekibi başörtüsünü düzgün takmadığı için ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren 22 yaşındaki Mahsa Amini için ve İran’daki kadınların mücadelesine destek amacıyla saçlarını kestiler. Jale İncekol; “İran’daki kız kardeşlerimiz çok büyük bir mücadele başlattılar. Biz şu an filmin ekibi olarak onların yanında durduğumuzu söylemek istiyoruz. Hepimiz Mahsa Amini’yiz,” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin idari direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum’un direktörlüğünü ise Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütüyor.

Yorumlar (0)