"Our Ark" Türkiye’de ilk kez İstanbul Film Festivali’nde

KÜLTÜR SANAT 31.03.2022, 10:28 31.03.2022, 15:09
"Our Ark" Türkiye’de ilk kez İstanbul Film Festivali’nde

Geçen yılın ödüllü belgeseli “Maddenin Halleri”nin yönetmeni Deniz Tortum ile Amerikalı sanatçı Kathryn Hamilton’un birlikte yönettikleri “Our Ark”, Türkiye’de ilk kez 8-19 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleşecek 41. İstanbul Film Festivali'nde seyirciyle buluşuyor.

Festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması’nda gösterilecek filmin Türkiye prömiyeri 13 Nisan Çarşamba günü Nişantaşı City’s Sineması’nda yapılacak. Dünyadaki her hayvanın 3 boyutlu kopyalarını yaparak bir tür sanal Nuh’un gemisi yaratan bir şirketin çalışmalarından yola çıkan film, tüm dünyanın bir tür yedeğini almaya çalışan insanlığın peşinde, bütün bu dijital arşivlerin kim ve ne için yapıldığını sorguluyor. Geçen yıl Eylül ayında Imagine Science Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan, hemen ardından IDFA - Amsterdam Belgesel Film Festivali’nin kısa belgesel yarışmasında gösterilen “Our Ark”, Amerika’nın yanı sıra İskoçya, Litvanya ve Hollanda’da festival gösterimlerine devam ediyor.

Filmmaker Magazine'in 2019’da “Bağımsız sinemanın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterdiği, “Zayiat” (2013), “Anadolu Turnesi” (2018) ve “Maddenin Halleri” (2020) gibi ödüllü filmlerinin yanı sıra Sanal Gerçeklik (VR) çalışmalarıyla da tanıdığımız yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un Amerikalı sanatçı Kathryn Hamilton ile birlikte yönettikleri kısa belgesel “Our Ark”, Türkiye’de ilk kez 41. İstanbul Film Festivali kapsamında seyirciyle buluşuyor. 8-19 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleşecek festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması’nda jüri karşısına çıkacak film, 13 Nisan Çarşamba günü saat 13:30’da Nişantaşı City’s Sineması’nda, 16 Nisan Cumartesi günü ise saat 16:00’da Kadıköy Sineması’nda, yönetmenlerin de katılımıyla gösterilecek.

Dünyanın yedeği, kim ve ne için?

Dünyadaki her hayvanın 3 boyutlu kopyalarını yaparak bir tür sanal Nuh'un gemisi yaratan bir şirketin çalışmaları ile başlayan “Our Ark”, bu dijital kayıt sürecini görsel bir deneme için başlangıç ​​noktası olarak kullanıyor. Hayvanları, bitkileri ve nesneleri tarayarak yedeklemeye çalışan teknoloji uzmanlarından başlayarak, dünyanın bir simülasyondan ibaret olduğuna inanan güç sahiplerine ve içinde yaşamaya başladığımız sanal dünyaların ilk adımlarını atan bilim insanlarına uzanan bir evrende yolculuğa çıkaran bu hipnotik ve lirik film, tüm dünyanın bir tür yedeğini almaya çalışan insanlığın peşinde, bütün bu dijital arşivlerin kim ve ne için yapıldığını sorguluyor.

Our Ark’ ABD, Hollanda ve Litvanya’da

Dünya prömiyerini Imagine Science Film Festivali’nde yapan ve Hollanda’da IDFA - Amsterdam Belgesel Film Festivali’nde yarışan film, Mart ayında San Francisco'nun önemli sinemateklerinden BAMPFA’da gösterilecek. ABD gösterimlerine Museum of the Moving Image (MOMI), True/False Film Festivali ve Environmental Film Festivali ile devam edecek film, İskoçya’da Glasgow Kısa Film Festivali’nde gösterilecek. Film ayrıca, Mart ayında Litvanya’da Vilnius Film Festivali’nde, Nisan’da da Hollanda’da Go-short Kısa Film Festivali’nde yarışacak.

Deniz Tortum ve Kathryn Hamilton’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını ise Fırat Sezgin’in üstlendiği “Our Ark”ın kurgusunu Sercan Sezgin, ses tasarımını ve müziklerini Alican Çamcı yaptı.

Yorumlar (0)