Pina Bausch efsanesi Dans Günü’nde Beykoz Kundura’da

KÜLTÜR SANAT 27.04.2023, 17:19
Pina Bausch efsanesi Dans Günü’nde Beykoz Kundura’da

Beykoz Kundura’da 29 Nisan Dünya Dans Günü, 14 yıl önce kaybettiğimiz efsanevi dansçı ve koreograf Pina Bausch’a selam gönderecek “Dans Aşkına: Pina Bausch” adlı film ve sohbet programıyla kutlanacak. Kundura Sahne ve Kundura Sinema ortaklığıyla hazırlanan program, “dans tiyatrosu” (tanztheater) kavramını modern dans literatürüne yerleştiren ve kumpanyası Tanztheater Wuppertal ile ufuk açıcı sayısız esere imza atmış Pina Bausch’un dünyasını hatırlamaya ve anlamaya çağırıyor.

29 ve 30 Nisan’da gerçekleşecek program kapsamında, yaşayan en büyük yönetmenlerden Chantal Akerman imzalı 1983 yapımı “One Day Pina Asked… / Bir Gün Pina Dedi ki…”, restore kopyasıyla gösterilirken; sanatçı üzerine çekilmiş en son film de olan “Dancing Pina / Dans Eden Pina” da Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak. Programın ikinci günü ayrıca, Pina Bausch’un kendisi kadar ünlü nelken-line (nelken-çizgisi) adlı dans dizisi, izleyicilerin eşliğinde Beykoz Kundura’nın sahilinde canlandırılırken; Aslı Ildır’ın moderatörlüğünde yapılacak “Pina’yı Anlamak ve Anlatmak” başlıklı sohbete, dans sanatçısı ve koreograf Leyla Postalcıoğlu ile sinema yazarı ve küratör Müge Turan konuşmacı olarak katılacak. Tüm geliri, deprem bölgesinde yürütülen yardım çalışmalarına bağışlanacak “Dans Aşkına: Pina Bausch” programı için biletler beykozkundura.com’da.

Beykoz Kundura, 29 Nisan Dünya Dans Günü’nü, 14 yıl önce kaybettiğimiz efsanevi dansçı ve koreograf Pina Bausch’a selam gönderecek “Dans Aşkına: Pina Bausch” adlı film ve sohbet programıyla kutluyor. Kundura Sahne ve Kundura Sinema ortaklığıyla hazırlanan program, “dans tiyatrosu” (tanztheater) kavramını modern dans literatürüne yerleştiren ve kumpanyası Tanztheater Wuppertal ile ufuk açıcı sayısız esere imza atmış Pina Bausch’un dünyasını hatırlamaya ve anlamaya çağırıyor.

29 ve 30 Nisan’da gerçekleşecek program kapsamında, Chantal Akerman’ın yönettiği 1983 yapımı “One Day Pina Asked… / Bir Gün Pina Dedi ki…” ve 2022 Almanya yapımı “Dancing Pina / Dans Eden Pina” adlı filmler seyirciyle buluşacak.

Akerman ve Bausch buluşursa

20. yüzyılın en dikkat çekici kadın sanatçılarından ikisini buluşturan “Bir Gün Pina Dedi ki…”, dansçı ve koreograf Pina Bausch’u ve onun Tanztheater Wuppertal adlı kumpanyasının çalışmalarını Chantal Akerman’ın gözünden anlatıyor. The New Yorker’ın “Dans ve sinemanın en büyük sentezlerinden biri” sözleriyle yorumladığı film; beş haftalık bir Avrupa turnesi boyunca kumpanyanın provalarını ve performanslarını kaydederken, Pina’nın sarsılmaz aşk arayışındaki yaratım dünyasında büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Çarpıcı dansları ve ayrıntılı sahnelemeleriyle kişisel hafızayı ve insan ilişkilerini keşfe çıkmış sanatçıyı, dansçılarının gözünden tanımaya çalışan Akerman, uzun çekimler ve titiz kompozisyonlar kullanarak, Bausch’un performanslarında sıklıkla inşa ettiği otobiyografik ayrıntıları da kalpten yakalıyor.

Gençlerin bedenindeki Pina

Florian Heinzen-Ziob’un yönettiği “Dans Eden Pina” adlı belgesel ise, dünyanın dört bir yanından genç dansçıların Pina’nın benzersiz koreografik stilini keşif süreçlerini izliyor. Avrupa ve Afrika’da Pina Bausch’un projelerine çalışan iki dans okulunu hazırlık aşamasında izliyor ve iki farklı kültürden gençlerin Pina Bausch ile kurdukları derin ilişkiyi ve sevgiyi yakalıyor.

Programın ikinci günü sürpriz bir etkinlikle başlayacak ve katılımcılar Pina Bausch’un kendisi kadar ünlü nelken-line (nelken-çizgisi) adlı dans dizisini, Beykoz Kundura’nın sahilinde canlandıracaklar. Aynı gün ayrıca, Kundura Sinema’da “Pina’yı Anlamak ve Anlatmak” başlıklı bir sohbet gerçekleşecek. Aslı Ildır’ın moderatörlüğünde yapılacak sohbete, dans sanatçısı ve koreograf Leyla Postalcıoğlu ve sinema yazarı ve küratör Müge Turan katılacak ve birlikte Pina Bausch’un sinemada ve sahnedeki büyüsünü konuşacaklar.

Bilet geliri deprem bölgesine bağışlanacak

beykozkundura.com adresinde 50 TL’den satışa sunulan biletlerden elde edilecek tüm gelir, deprem bölgesinde yürütülen yardım çalışmalarına bağışlanacak.

Beykoz Kundura’ya özel aracıyla gelecek misafirler için otopark hizmeti ücretsiz sağlanırken, etkinlik bitiminde Beykoz Kundura’dan Taksim’e ve Üsküdar istikametinden Kadıköy’e hareket edecek servisler de ücretsiz sunuluyor.

Yorumlar (0)