Sinemanın gelişimine damga vuran dehalar

KÜLTÜR SANAT 19.10.2020, 11:31 19.10.2020, 14:31
Sinemanın gelişimine damga vuran dehalar

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yayın yapan FilmBox Arthouse, 7. sanat sinemanın unutulmaz eserlerini, efsane isimleri ve kült yapımlarını ekranlarımıza getirmeye devam ediyor.

50 yıllık yönetmelik kariyerinde, avangard sürrealizmin öncüsü sayılan ve farklı türde filmlere imza atan İspanyol asıllı Meksikalı sinema ustası Luis Buñuel, ya da tam ismi ile Luis Buñuel Portolés’in 3 muhteşem filmi, 21, 28 ve 29 Ekim’de FilmBox Arthouse ekranlarında olacak.

FilmBox Arthouse ekranlarında kaçırılmaması gereken bir diğer Ekim filmi ise, sinematik kurgu ve montaj kavramlarımın öncülerinden, Rus yönetmen Sergei Eisenstein’ın üniversitelerde sinema eğitimi alan öğrencilerin mutlaka izlemesi önerilen ünlü “Potemkin Zırhlısı” klasiği. Bu film de 28 Ekim’de ekranlara gelecek.

Viridiana – 21 Ekim Çarşamba – Saat 20:35

21 Ekim Çarşamba gecesi ekrana gelecek film, son yeminini etmek üzereyken baş rahibenin isteği üzerine dul amcasını ziyarete giden rahibe Viridiana’nın öyküsünü anlatıyor.

Tristana – 28 Ekim Çarşamba – Saat 16:35

28 Ekim Çarşamba öğleden sonra ekranlara gelecek film, annesi öldüğünde velayeti toplumun saygın üyesi, yaşlı Don Lope'a verilen Genç Tristana'nın öyküsüne odaklanıyor. Don Lope ticaret ve din üzerine olan sosyalist fikirlerine rağmen onurlu karakteriyle sevilen ve sayılan biridir.

Nazarin – 29 Ekim Perşembe – Saat 08:00

Perşembe sabahı ise, toplumun güvenini kazanamayan bir rahibin öyküsü ekranlara gelecek. Nazarin, net bir şekilde dini prensiplere uyarak, saf ve dürüst bir yaşam sürmek isteyen bir rahiptir ama yerel bir fahişe dışında herkes ona güvensizlik ve nefret beslemektedir.

Sinemalarda 9 yıllık bir süreye yayılan bir dönemde yayına giren Viridiana, Tristana ve Nazarin, Bunuel sinemasının kendine özgü sürrealist bakışıyla, din ve toplumsal değerli sorgulayan, gevşek bir üçleme oluşturuyor.

Potemkin Zırhlısı (Battleship Potemkin) – 28 Ekim Çarşamba – Saat 18:30

Çarşamba akşamüstü, Viridiana’dan hem sonra ekranlara gelecek sinema klasiği, 1905 yılında Potemkin isimli Rus savaş gemisinde çıkan isyanı dramatize ediyor. Sinematik kurgu kavramının babası Eisenstein, farklı isme sahip 5 bölüme böldüğü filmde, farklı öykülere odaklanıyor.

Yorumlar (0)