Stefan Kaegi ve ‘Tekinsiz Vadi’ Kundura Sahne’de

KÜLTÜR SANAT 04.01.2021, 09:49 04.01.2021, 14:19
Stefan Kaegi ve ‘Tekinsiz Vadi’ Kundura Sahne’de

Beykoz Kundura’nın performans ve tiyatro sahnesi Kundura Sahne’nin çevrimiçi programı bu ay, sıradışı projeleriyle tanınan İsviçreli yönetmen ve sanatçı Stefan Kaegi’yi ağırlıyor. Avrupa'nın en önemli sanat kolektiflerinden ​Rimini Protokoll’ün çatısı altında ürettiği ve Formula 1 yarışmacıları, evcil hayvan sahipleri, politikacılar gibi farklı alanlardan ‘profesyonel olmayan’ oyuncularla ürettiği oyunlarıyla tartışmalar yaratmış ve ödüller kazanmış Stefan Kaegi, 14 Ocak’ta gerçekleşecek Sanatçı Konuşması’nda sanat pratiklerini Türkiyeli izleyiciyle paylaşacak.

Kundura Sahne’nin bir diğer sürprizi de, Kaegi’nin insansı robot üreterek sahnelediği ve tiyatroda yapay zeka kullanımını yeni bir dönüme taşıyan 2018 tarihli performansı “Uncanny Valley / Tekinsiz Vadi”nin çevrimiçi gösterimi olacak. kultur.beykozkundura.com'da gerçekleşecek gösterim Türkçe altyazı seçeneğiyle ücretsiz izlenebilecek.

Beykoz Kundura’nın 2021 bahar aylarında kapılarını açacak ve dans başta olmak üzere performans sanatlarına yenilikçi ve disiplinlerarası bir alan yaratmayı amaçlayan sahnesi Kundura Sahne’nin çevrimiçi programı bu ay, Avrupa tiyatrosunun provokatif ismi Stefan Kaegi’yi ağırlıyor. Farklı formlarda yarattığı etkileşimli, eğlenceli ve çarpıcı projeleriyle tanınan sanatçı, 14 Ocak Perşembe günü gerçekleşecek Sanatçı Konuşması’nda ödüllü sanat pratiklerini Türkiyeli izleyiciyle paylaşacak. Ücretsiz kayıtların beykozkundura.com'dan yapılacağı konuşma, saat 20.00’de Zoom üzerinden ve Türkçe simültane eşliğinde canlı gerçekleşecek.

Avrupa tiyatrosunun en önemli sanat kolektiflerinden Rimini Protokoll​'un kurucularından olan ve belgesel tiyatrodan işitsel projelere, farklı formatlarda tasarladığı projeleriyle tiyatrodaki gerçeklik duygusuna yeni sorgular getiren Kaegi’nin deneyimlerini paylaşacağı konuşma, “Nakledilmiş Oyunculuk ve Uzaktan Kontrol Edilen Seyirciler Üzerine” başlığını taşıyacak. Aralarında Formula 1 yarışmacıları, evcil hayvan sahipleri ve politikacıların da olduğu farklı gruplardan ‘alanında uzman olan ama profesyonel olmayan’ oyuncularla çalışan sanatçı, GPS navigatörleri, radyo dalgaları, telefon kayıtları, video oyunu gibi farklı form anlayışı ve medya olasılıklarını buluşturan etkileşimli, eğlenceli ve şaşırtıcı projeleriyle tanınıyor.

İnsansı robot sahnede

Kundura Sahne’nin bir diğer sürprizi de, Kaegi’nin 2018’de sahnelendiğinde çok konuşulan ve tiyatroda yapay zeka kullanımını yeni bir eşiğe taşıdığı insansı robotlu performansı “Uncanny Valley / Tekinsiz Vadi”nin gösterimi olacak. Alman edebiyatının sıradışı yazarı Thomas Melle’den referans alınarak kopyalanmış ve üretilmiş bir insansı robotu sahnede tek başına izleyeceğimiz oyun, yazarın çocukluğundan başlayarak edebiyat yolculuğunu ve manik depresif tecrübelerini de anlatıyor. İlk kez 1970’lerde Japon robotist Masahiro Mori tarafından kullanılan ve insanların insansı makineler ile karşılaştıklarında yaşadıkları tekinsiz ve varoluşsal belirsizlik alanını tarif eden ‘Tekinsiz Vadi’ kavramından yola çıkan oyun, seyirciyi ‘insan nedir’ ve ‘makine nedir’ sorularının birbirine karıştığı bu tekinsiz alanda rahatsız edici olduğu kadar merak uyandıran bir izleme deneyimi sunacak. 15 Ocak’tan itibaren kultur.beykozkundura.com'da yayınlanacak oyun, 15 Şubat’a dek Türkçe altyazılı seçeneğiyle çevrimiçi ve ücretsiz izlenebilecek.

‘Remote X’ yazın İstanbul’da

Kundura Sahne’nin Stefan Kaegi ve Rimini Protokoll ile işbirliği 2021 yazında da devam edecek. Kaegi’nin Moskova'dan Taipei’ye, gelişmekte olan şehirlere özel tasarladığı “Remote X” serisinin İstanbul uyarlaması olan “Remote İstanbul”, 2021 yazında İstanbullularla yeniden buluşacak. Geçen yıl Eylül ve Ekim aylarında Kundura Sahne’nin İstanbul’a kazandırdığı, ancak pandemi koşullarında ertelenen oyun, seyirciyi oyuncuya dönüştüren kurgusuyla şehirle kurduğumuz ilişkiyi sorgulamaya ve yapay zeka eşliğinde davranışlarımızı gözlemlemeye davet edecek.

Yorumlar (0)