“Tarihte Yaşanmamış Olaylar” dünya festivallerini dolaşıyor

KÜLTÜR SANAT 31.03.2023, 12:40 31.03.2023, 15:11
“Tarihte Yaşanmamış Olaylar” dünya festivallerini dolaşıyor

Ramazan Kılıç’ın geçtiğimiz ay dünya prömiyerini yaptığı 45. Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali’nden ödülle dönen son filmi “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, Kuzey Amerika’nın önde gelen festivallerinden Aspen Shortsfest’te Kuzey Amerika prömiyerini yapıyor. Bu yıl 10-16 Nisan tarihleri arasında 32.si yapılacak ve Oscar ile BAFTA sertifikalı olmasıyla da önem taşıyan festivalin yarışmalı bölümünde gösterilecek film, Türkiye’den yarışmaya seçilen tek film oldu. Nisan’da ayrıca, 20. IndieLisboa Film Festivali’nde Portekiz prömiyerini yapacak film, Haziran’da da Fransa’da Jeunesse tout Court Kısa Film Festivali’nde yarışacak. Ramazan Kılıç’ın yazıp yönettiği “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, annesi ve dilsiz babaannesi ile Doğu Anadolu’da bir köyde yaşayan 10 yaşındaki Şêvin’i odağına alıyor. Baskılayan ve yasaklayan yetişkin dünyada neşesini ve yaratıcılığını yitirmeyen çocukların umut dolu hikâyesini anlatan filmde, Elanur Kılıç, Reyhan Kılıç, Şükran Aktı ve Muhammed Ali Kılıç oynuyor. Ramazan Kılıç ve Ekin Koç’un yapımcılığını üstlendiği filmin görüntü yönetmenliğini Sebastian Weber, kurgusunu da Abdullah Enes Ünal yaptı.

Ramazan Kılıç’ın yazıp yönettiği ve geçen ay dünya prömiyerini yaptığı 45. Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali’nde Jüri Özel Mansiyon Ödülü’nü kazanan son filmi “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, Kuzey Amerika'nın önde gelen kısa film festivallerinden Aspen Shortsfest’te yarışıyor.

1979 yılından beri ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen Aspen Shortsfest, bu yıl 10-16 Nisan 2023 tarihleri arasında 32. kez yapılacak. Oscar ve BAFTA sertifikalı olmasıyla da önem taşıyan festivalin uluslararası yarışmalı bölümünde gösterilecek “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, Türkiye’den yarışmaya seçilen tek film oldu.

Portekiz ve Fransa’da festivallere devam

Film Nisan’da ayrıca, IndieLisboa Film Festivali’nde Portekiz prömiyerini yapacak. Portekiz’in Lisboa şehrinde düzenlenen ve bu yıl 27 Nisan - 7 Mayıs tarihleri arasında 20.si gerçekleşecek festivalin IndieJúnior bölümünde yarışacak film, Haziran’da da Fransa’da Jeunesse tout Court Kısa Film Festivali’nde jüri önüne çıkacak.

Neşesini ve yaratıcılığını yitirmeyen çocuklar

Annesi ve dilsiz babaannesi ile Doğu Anadolu’da küçük bir köyde yaşayan 10 yaşındaki Şêvin’i odağına alan “Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, baskılayan ve yasaklayan yetişkin dünyada neşesini ve yaratıcılığını yitirmeyen çocukların umut dolu hikâyesini anlatıyor. Elanur Kılıç, Reyhan Kılıç, Şükran Aktı ve Muhammed Ali Kılıç’ın rol aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Sebastian Weber, kurgusunu da Abdullah Enes Ünal yaptı.

Ramazan Kılıç ve Ekin Koç’un yapımcılığını üstlendiği filmin uluslararası haklarını da Béla Tarr, Lucrecia Martel, Karim Aïnouz, Paz Encina gibi birçok yaratıcı sinemacıyı destekleyen Fransız menşeli MPM Premium yürütecek. Henüz proje halindeyken, Clermont-Ferrand’a yarışmış olan yönetmenlere açık olan Kickstarter X Clermont adlı programa seçilen film, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından desteklendi ve kitlesel fonlamalarla tamamlandı.

“Tarihte Yaşanmamış Olaylar”, Türkiye’de 2023 yılının sonunda seyirciyle buluşacak.

Yorumlar (0)