Ziyagil yalısı ziyaretçilerini bekliyor

KÜLTÜR SANAT 25.01.2021, 11:16 25.01.2021, 15:13
Ziyagil yalısı ziyaretçilerini bekliyor

Türk televizyon tarihine damga vuran diziler arasında yer alan Aşk-ı Memnu üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen hala güncelliğini koruyor.

Tekrar bölümleriyle bile en çok izlenenler arasında yer alan dizinin çekildiği yalı gündem oldu. Vehbi Koç ve ailesine ait olan yalı şu sıralara bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Türkiye'nin dört bir yanını dolaşmasına izin verilen ilk yabancı gezgin Josephine Powell koleksiyonu ziyaretçilere sunuluyor.

Vehbi Koç Büyükdere Evi’nde süresiz olarak sergilenecek Josephine Powell koleksiyonunda, Osmanlı döneminde 18. yüzyıl ile 20. yüzyılın başı arasında dokunmuş olan ve günümüze ulaşabilen seçkin örneklerden oluşan otuz altı adet kilimin yanı sıra altı adet çuval, bir adet dokuma tezgahı ve yetmiş üç adet dokuma aleti yer alıyor.

Yer yaygısı, çuval, heybe, çadır, beşik örtüsü, duvar örtüsü, deve yükü örtüsü, cenaze sargısı, çeyiz örtüsü gibi kullanım alanlarıyla Türkler’in yerleşik ve göçebe yaşamının önemli parçası olan kilimler; yüzyıllarca pek çok araştırmacı ve koleksiyoneri etkileyen eli belinde, mihrap, hayat ağacı, çengel, koçboynuzu, altıgen ve eşkenar dörtgen gibi motifleriyle, ziyaretçileri keyifli bir gezintiye çıkarıyor.

Yorumlar (0)