Ziyaretçilerini yapıtların müziğini işitmeye davet ediyor

KÜLTÜR SANAT 10.11.2020, 11:58 10.11.2020, 14:24
Ziyaretçilerini yapıtların müziğini işitmeye davet ediyor

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin üstlendiği Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisi, müzikle güçlü bir bağ kuran 23 yapıtı bir araya getiriyor. Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında düzenlenen üçüncü sergisi Dinleyen Gözler İçin, ziyaretçileri dinleme ve görme biçimlerini farklılaştırmaya teşvik ediyor.

Melih Fereli tarafından sergiyle bağlantılı olarak hazırlanan La Cage Musicale [Müzik Kafesi] başlıklı çalma listesi ise izleyicileri, ziyaretlerini etkileşimli bir deneyime dönüştürmeye davet ediyor. Sergide yer alan yapıtları kendi seçecekleri müzik parçalarıyla eşleştirerek [email protected] adresine e-posta olarak gönderen izleyiciler, bir Arter sergi yayını ve bir yıllık Arter Beraber üyeliği armağanı sunan çekilişlere dahil olabiliyor. İlk çekiliş 17 Kasım’da.

John Cage’in sessizlik, belirsizlik ve rastlantısallığı bir arada kullanan deneysel yaklaşımını ve Fluxus sanatçılarını referans alan Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisi, ziyaretçileri galeri alanına hâkim olan sessizliğin içinde yapıtlardan yükselen “sesleri” keşfetmeye ve hayal etmeye davet ediyor. Küratörlüğünü Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin üstlendiği sergi bağlamında, John Cage’e atıfla isimlendirilen La Cage Musicale [Müzik Kafesi] başlıklı etkileşime açık bir çalma listesi de sunuluyor.

Müziğin birçok görsel sanatçı için, geleneksel olmayan ifade tarzlarında çarpıcı sonuçlar veren zengin bir esin kaynağı olduğunu ifade eden Melih Fereli, bir sanat yapıtının “kendi müziğini işitmeye” çalışmanın söz konusu yapıta ilişkin algıyı geliştirdiğini belirtiyor. Fereli’nin Dinleyen Gözler İçin sergisi bağlantılı olarak hazırladığı La Cage Musicale listesi de, izleyicilerin ziyaretlerini etkileşimli bir deneyim hâline getirerek zenginleştirmeyi hedefliyor.

Arter, ziyaretçilerine seçimleriyle La Cage Musicale+ başlıklı ek bir listeye dahil olma ve armağan kazanma imkânı da sunuyor. Sevdikleri yapıtları çağrıştırdıkları müzik parçalarıyla eşleştiren izleyicilerin önerileriyle oluşturulacak La Cage Musicale+ ek listesi, Arter’in sosyal meyda hesaplarında paylaşılacak. İletişim bilgileriyle birlikte [email protected] e-posta adresine gönderilecek eşleştirmeler üzerinden 17 Kasım 2020, 17 Aralık 2020, 17 Şubat 2021 ve 17 Mart 2021 tarihlerinde birer çekiliş yapılacak. Bu dört çekilişin her birinde, eşleştirmeleri listeye dahil edilen katılımcılardan yedisine birer adet sergi yayını ve bir yıllık Arter Beraber üyeliği armağan edilecek. Katılım için ayrıntılı bilgiye Arter’in internet sitesinden ulaşılabilir.

Sanatçılar: Joseph Beuys, Barbara Bloom, John Cage, Henning Christiansen, Osman Dinç, John Driscoll, Hreinn Friðfinnsson, Dick Higgins, Július Koller, Jarosław Kozłowski, Hans Peter Kuhn, Füsun Onur, Nam June Paik, Lene Adler-Petersen, Annette Ruenzler, Carles Santos, Michael Snow.

Yorumlar (0)