Erkeklerin topuklu ayakkabı giydiğini biliyor mudunuz?

MODA 12.07.2020, 13:31 13.07.2020, 14:23
Erkeklerin topuklu ayakkabı giydiğini biliyor mudunuz?

Bu yazın favori ayakkabısı hangisi? 

Tabii ki topuklu ayakkabılar... Ama size bu yazın favori topuklu ayakkabısından bahsetmeden önce biraz geçmişe gidelim. Ne dersiniz? 

Topuklu ayakkabıların tarihte ilk defa erkekler tarafından giyildiğini duymuşmuydunuz? Estetikle alakalı olmayıp binicilerin ayaklarını çamurdan kurtarmak, kralların boylarını uzatmak ve sosyal sınıflandırmada insanları ayırt etmek için araç olarak kullanılmış topuklu ayakkabı.

Fransa Kralı Louis XIV. taç giyme törenlerinlerinde sınıf ayrımını göstermek ve boyunu uzatmak için kullandığı kırmızı topuklu ayakkabıyı markalaştırmak ister ve kırmızı topuklu ayakkabı giyen tek kişi olmak için başkaları tarafından giyilmesini yasaklar. Tutku, güç ve iktidarı temsil eden kırmızı rengini benimseyen Kral Louis'i  II. Charles takip eder. 

Asistanın sürdüğü kırmızı ojeden ilham alıp tüm tabanlarını kırmızıya boyayarak işe başladığı hikayeyle ve zarif tasarımlarıyla tüm kadınların hayallerini süsleyen Christian Louboutin, zannediyorumki sadece bir ojeden değil, tarihteki kralların kırmızı tutkusundan da etkilenmiştir.

Sadece soylu ailelerin giyebildiği bu topuklu ayakkabıları, kadınlar ilk defa 16.yüzyılda giydiler. O zaman kadınların feminenlikleri, vücut kıvrımları ortaya çıkmaya başladı. Topuklu ayakkabının kadınları daha çekici ve kadınsı gösterdiği fark edildi.

Fransız İhtilali'yle birlikte erkeklerin topuklu ayakkabı giymekten tamamen vazgeçtikleri, yeniden oluşturulan toplumsal cinsiyet rollerine göre erkek, pratik ve rasyonel; kadın ise duygusal ve zarif olarak tanımlandı. O nedenle tarihte gördüğümüz süslü, mücevherli, topuklu, fularlı erkeklerin tarzı tamamen değişti. Ne diyelim; tarih tekerrürden ibarettir. Bugünlerde fular, aksesuar, mücevheri tekrar takmaya başlayan erkekleri topuklu ayakkabıyla da görecek miyiz dersiniz? 

Evet konumuza dönelim...

Bu yaz en sevdiğim topuklu ayakkabılar...
Yazın sandalet denince akıllara ilk düz sandaletler gelir ya da topuklu denilince tüm gün üzerinde durmanın bir ızdırap hale geleceğini düşündüğümüz yüksek topuklar....

Bu yaz her yerde gördüğümüz 90’lardan ilhamlı asimetrik bantlı, kare ya da yuvarlak, sivri burunlu, kısa topuklu sandaletlerle ofise, alışverişe, partiye, kafeye, seyahate ya da kulübe gidebilirsiniz. Nereye gitseniz tüm gün ayağınızda inanılmaz rahat olacaksınız ve aynı zamanda şıklığınızdan, zarifliğinizden taviz vermeyeceksiniz. Keisnlikle estetik açıdan kendinizi tatmin edebileceğiniz bir öneri.

Şahsen kullandığım gibi, oyuncularıma da ürün seçiminde tercih ediyorum. 12 saatlik çekimlerde hem estetik gözükmelerini isterken, hem de en önem verdiğim rahatlıklarını düşününce henüz bizi yanıltmadı. Yaz için birbirinden güzel ve renk renk üretilen sandaletleri Bay Yanlış dizisindeki Ezgi karakterinde sık sık kullanıyor. Oyuncu Özge Gürel saatlerce ayakta olmasına rağmen şikayet etmiyor. Güzel oyuncu estetik açısından da harika görünüyor.

Benden bu haftalık bu kadar...

Stille Kalın...

Yorumlar (0)