Mavi güven veren ilişkiyi sever

MODA 01.07.2020, 09:28
Mavi güven veren ilişkiyi sever

‘’Mavi bir renkten daha fazlası. Sonu olmayan bir gökyüzü, umut dolu bir deniz’’ demiş Cemal Süreyya.

Mavi sonsuzluğun, umudun rengidir. Sakindir. Ne zaman kendimizi sıkışmış, daralmış hissetsek maviye sığınırız. Denize ya da bulutsuz gökyüzüne bakmak bizi rahatlatır. Özgür hissederiz kendimizi. Hayatın kaoslarından, günlük çatışmalardan, yarışlardan bunalanlar bu renge sığınmakta çok haklılar.

İzlediğimiz dizilerde ya da filmlerde ne zaman karakterlerden birisi ikilemde kalsa, ya da çıkmaza girse kendini sahilde bulur. O uzun uzun denize bakarken bizlerde arkada çalan müzik eşliğinde karakterin derdine ortak oluruz. Yine izlediğimiz filmlerde iki aşığın mutlu birgün geçirip, çimlere uzanıp gökyüzüne bakıp hayaller kurması çok klişe bir sahne olmasına rağmen, mavinin özgürleştirici tarafı hepimize keyif ve mutluluk verir.

Mavi sorumluluk, dürüstlük ve sadakati simgeler. Mavi güvenilirdir. Birçok bankanın ve finans kuruluşunuz logolarında mavi rengi seçmeleri tesadüf değildir. Mavi bir yardımcı, kurtarıcı bir arkadaştır. Vericidir, alıcı değildir. Güven veren ilişkiler kurmayı sever. Yine film ya da dizilerde izlediğimiz karakterlerde esas kızın yakın arkadaşlarının kırmızı giyindiği nadirdir. Esas kızın mantıklı, derdini anlattığı, çözüm bulan arkadaşının giydiklerinde ya da yaşam alanında mavi renge rastlamamız olasıdır.

Mavi düzen demektir. Temizliği çağrıştırır. Gerek mental, gerekse fiziksel fazlalıkları yok eder. Mavinin hissettirdiği temizlik, ferahlık ve sonsuzluk duygusu birçok deterjan markasının bu rengi seçmesine neden olmuştur.

Mavi yemek yeme isteğini azaltır. Fast-food zincirlerinde mavi rengi görmek pek mümkün olmaz. Diyet ürünlerinde iştah azaltan özelliğinden dolayı mavi kullanılır. Süt ve süt ürünleri de sağlıklı olduğu için mavi kullanılır.

İş dünyasının da rengidir mavi. Dürüstlük, otorite, güvenilirlik, sakinlik, iletişim, tahmin edilebilirlik, düzen arıyorsak maviyi orada görmememiz mümkün değildir. İş kıyafetlerimizin etek, bluz, takım vs. birçok parçasında maviyi görürüz.

Mavi değişiklikleri kolay kabul etmez. Esnek değildir. Yeni bir fikri özümsemesi için zaman gerekir. Analiz eder, düşünür. Filmlerde güvenilir ama değişikliği hemen kabul etmeyen bir karakter hatırlıyorsanız tekrar açıp bakın, mavi giyinmemesi mümkün değildir.

Yorumlar (0)