02.05.2020, 12:34

Oyuncu seçimine yönetmen karar verir

Genç oyuncu ya da oyuncu adayı arkadaşlardan yıllardır dinliyorum; bana mail adresimden veya sosyal medya hesaplarımdan ulaşmaya çalışanlar da hep aynı cümleyi tekrar ediyor:

“Şu veya bu oyuncu ajansı/menajer ile çalışıyorum. 6 aydır tek bir ‘audition’a bile gidemedim”

ya da

“Şu sayıda ‘audition’a gittim, hala hiçbir dizide yer alamadım”

ve sonu hep aynı cümleyle bağlanıyor:

“Sizce ajansımı ya da menajerimi mi değiştirmeliyim? Önerebileceğiniz birileri var mı?”

Dizidoktoru.com vesilesiyle hepsine de toptan cevap vermiş olayım. Önereceğim ajans/menajer ya da elinde sizi dizide oynatabilecek sihirli değneği olan bir kişi/kurum yok arkadaşlar. Unutmamalısınız ki ajans size rol veremez, ama yol gösterebilir.

Yapım şirketleri ve yapımcılar size araya hatırlı birilerini soktuğunuz için rol vermezler. Her işin bir yönetmeni, kreatif ekibi var. İşin patronu dünyasını kuran yönetmeni... Cast direktörleri o veya bu ajanstan oyuncu önerilerini sunum olarak yapım evi ile paylaşırlar. Kimin oynayıp oynamayacağına da başta yönetmen olmak üzere işin kreatif unsurları karar verir. Yani filmlerde gördüğünüz gibi yapımcı, yönetmeni arayıp “...falancayı da şu rolde oynatalım” demez. Önerebilir ama bu oyuncu seçme (casting) sürecini temelde etkilemez. Çünkü hiçbir yapımcı işini, yanlış oyuncu seçimi ile tehlikeye atmak istemez. Yapımcı yeni yüzler arayışında olabilir ama oyuncu seçme işi tamamen işin kendisine, senaryosuna ve yönetmenin kuracağı dünyaya endeksli bir süreçtir. Yapımcılar işin ticari kaygılarından hareketle genelde sadece başrol(ler) için yönetmenle diyalogda olurlar, onun dışındaki casting süreci yönetmenin inisiyatifindedir, öyle de olmalıdır.

Çok yetenekli olabilirsiniz. Kusursuz ya da karakteristiği olan bir fiziğe sahip olabilirsiniz; ya da çok farklı bir ses tonunuz, konuşma kabiliyetiniz olabilir. Bunlar size rolü garanti etmez. Dizideki karakterin özellikleri, yönetmenin kafasında resim eğer size uyuyor ya da siz kendinizi o role sokabiliyorsanız (bunu audition’da gösterebiliyorsanız) ancak bir şansınız olabilir.

O zaman en başta yapılması gereken işini ciddi yapan ajanslardan biriyle çalışmak. Zaten ciddi ajanslar sizde bir ışık, yetenek görmese sizi kabul etmez. Size zaman ve para harcamaz. Katalogda bekleyen ekstra bir yüzün kimseye bir faydası yoktur. İyi ajans size doğru yolu gösteren, eksik yanlarınızı eğitimlerle desteklemenizi sağlayan ve piyasadaki yapım evlerine cast direktörleri aracılığıyla ya da doğrudan oyuncu önerebilen ajanstır. Bu ajanslar da sektörde hatırı sayılır miktarda var ve hangileri olduğu da belli. İşin başındaki cast direktörleri, kreatif unsurlar bunu dikkate alır ya da almaz, hiç değerlendirmeyebilirde. Birçok audition’a gidip başarılı olamamış da olabilirsiniz, bu sizin yeteneksiz olduğunuz anlamına değil, o role giremediğiniz, senaryodaki karaktere ait elbisenin size oturmadığı anlamına gelir.

Unutulmaması gereken bir başka konu da toplasanız senede en fazla 40 dizi yapılıyor. (Ki bu çok yüksek bir rakam) Cast aşamasında dizinin janrı ve hedefine göre başrollerde genelde tanınmış ya da bir hayran kitlesi olan oyuncular tercih ediliyor. Yaş gruplarına göre de her role genç oyuncuların tercih edilmesi mümkün değil. Sektörde var olanlar ve tecrübeli olanları da hesaba katarsanız yılda en fazla 100 yeni oyuncuya şans tanınabilecek bir matematik bu. Ama TV ve dizi dünyasının ülkemizdeki popülaritesi nedeniyle her yıl binlerce oyuncu adayı sektöre girmeye çalışıyor. Bu da demek oluyor ki herkesin audition alması, şans bulması imkansız.

Son olarak da şans faktörü. Sonuçta casting subjektif bir süreç. Bir yönetmenin çok beğendiği bir ismi, bir başka yönetmen beğenmeyebilir. Kafasındaki başka olabilir. Yönetmenlerin tecrübeleri sabit, oyunculara ilişkin bir algısı ve beklentisi zaten vardır. Burada esas olan yönetmenin kuracağı dünyada neyi aradığıdır; sizin ne olduğunuz ya da ne kadar yetenekli olduğunuz değildir.

Ezcümle hayallerinizin peşinden gitmeye devam edin; ama hayalleriniz ile gerçeklerin örtüşmediği noktalarda hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Diziler var ve dizi oyuncusu olmak bir hedef olabilir; ama tiyatro gibi kısa filmler, sinema gibi tüm sanatsal alanlarda var olmaya çalışın.

Yorumlar (0)