O sihirli cümle: Yaparsın Şekerim!

ÖZEL HABER 23.09.2022, 10:16 24.09.2022, 12:18
O sihirli cümle: Yaparsın Şekerim!

Haldun Dormen'in sanat hayatını konu eden "Yaparsın Şekerim" belgeselinin ilk dakikalarında Ursula K. Le Guin romanı "Mülksüzler"den zihnime kazınmış şu cümle neon gibi parladı: "20 yaş dolaylarında öyle bir an vardır ki, yaşamının geri kalan kısmı boyunca ya herkes gibi olmayı ya da farklılıklarını erdeme dönüştürmeyi seçmen gerekir." Dormen tam da o yaşlarda tiyatro eğitimi almak üzere Yale'e gitmek için babasına yazdığı mektupta şöyle diyordu: “Sevdiğim bir meslek için kimsede bulunamayacak kadar çok enerjim var.” Bugün 94 yaşında olan Dormen'in henüz 20 yaşında kendisini bu denli güzel tanımlaması ve hayatının geri kalan döneminde tam da bu cümleyi doğrular bir yaşam sürmüş olması öyle büyüleyici geldi ki, adeta belgeselin içine çekildim.

O kısacık mektupla, içindeki tiyatro tutkusunu ve kararlılığını ifade edişi bile ustaya bir kez daha büyük bir hayranlık beslemek için yeter de artardı açıkçası. Ama ona hayranlık duyacak, bir kısmını bildiğim bir kısmını belgeselden öğrendiğim, azmine, tutkusuna, yaşam enerjisine, yaratıcılığına ve dokunduğu herkesi sihirli bir değnekmişcesine parlatışına gıpta ettiğim sayısız neden var. Ancak buraya hiçbirini yazmak niyetinde değilim, çünkü "Yaparsın Şekerim"i herkes izlesin istiyorum. "Yaparsın Şekerim" bir biyografik belgesel olmanın yanı sıra, izleyicisinin önüne koyduğu şahane bir "doğru bakış açısı nasıl olmalı" örneği. Mücadelenin, pes etmemenin, en kötü gecenin sabahında güne yeni bir sayfa açarak başlamanın örneği. Dormen 94 yıllık ömrüne o kadar çok şey sığdırıyor ki, kendi hayatınıza baktığınızda biraz keyfiniz kaçabilir benden söylemesi.

Dormen'i ve onun Türk tiyatrosuna katkılarını hem kendisinden, hem de tanıklardan dinlediğimiz 2 saat 9 dakikalık bu yapım için, yönetmen Selçuk Metin ve belgeselin senaryosunu yazan ve röportajlarda yer alan Zeynep Miraç’a ne kadar teşekkür etsek az diye düşünüyorum. - Metin Akpınar belgeseline de bayılmıştım- Böylesine dolu, böylesine dinamik, kurgusu, sıralaması yerli yerinde, kaliteli ve bir bu kadar daha olsa hiç sıkılmadan devam ederdim denilebilecek yapım izlemeye hasret kalmışız. Haldun Dormen belgesel için de sihirli cümlesini kullanmış şüphesiz: "Yaparsın şekerim!" :) Burada farklı bir ışıltı var, izleyin bana hak vereceksiniz. 

Yorumlar (0)