Oscar'ın skandallarla dolu tarihi

ÖZEL HABER 02.04.2022, 16:25 04.04.2022, 11:06
Oscar'ın skandallarla dolu tarihi

Oscar törenleri dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın büyük bir merakla hem beklediği hem de izlediği en önemli etkinliklerden biri. Hazırlıkları sadece oyuncular için değil, tüm televizyon dünyası ve sinemaseverler tarafından aylar öncesinden planlanıp yapılıyor. Durum böyle olunca da her şeyin kusursuz olması şart gibi. Ancak hayat bu ya bazen en ince ayrıntısına kadar planlanan ve binlerce kişinin günlerce emek harcadığı böyle büyük bir törende bile beklenmedik olaylar, skandallar yaşanabiliyor.

Tıpkı Will Smith’in karısına laf söyleyen sunucuyu tokatlaması gibi. Tepki göstermekte haklı da olsa yöntemini yanlış buluyorum. Kaba kuvvete baş vurmadan çok daha akıllı ve sağduyulu bir duruş sergileseydi herkes ondan yana olurdu. Böyle haklı iken haksız duruma düştü. Ancak bu Oscar törenlerdeki ne ilk ne de son skandal olacak.

Hazırsanız sizi Oscar Ödülleri'ne damgasını vurmuş skandallar tarihine, zamanda yolculuğa davet ediyorum. Törenin önüne geçen olaylarla birlikte göz atalım.

Sahneye çıkmadı

1969 yılında 41'incisi düzenlenen Akademi Ödülleri töreninde, en iyi kadın oyuncu ödülü ünlü oyuncular Barbra Streisand ve Katharine Hepburn'a verileceği açıklandı. Ancak Hepburn sahneye çıkmayınca Streisand ödülün tek başına sahibi oldu.

85 Milyon kişi bu protestoyu canlı izledi

1973 yılındaki tören dünya çapında canlı yayınlanan ilk tören olarak tarihe geçti. Baba filmiyle en iyi erkek oyuncu dalında ödüle hak kazanan Marlon Brando, ödülü almaya gelmedi. Onun yerine Amerikan yerlisi asıllı aktivist ve oyuncu Sacheen Küçüktüy sahneye çıktı. Ödülü Marlon Brando adına reddeden Küçüktüy, Amerikan yerli halklarının Holywood filmlerinde kötü gösterildiği ve ayrımcılığa uğradığı ile ilgili ünlü konuşmasını yaptı. Bu açıklamayı 85 milyon kişi canlı izledi.

Sahneye çıplak atladı

1974 yılında 46'ıncısı düzenlenen Akademi Ödülleri çok ilginç bir olaya sahne oldu. Sunucu David Niven, ünlü oyuncu Elizabeth Taylor'u sahneye davet ettiği sırada bir kişi çırılçıplak bir şekilde sahnede koşturmaya başladı. Daha sonra bu kişinin İngilizce öğretmeni Robert Opal olduğu ortaya çıktı. Opal'in toplumu protesto amacı ile bu eylemi gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Abisini dudaktan öptü

Angelina Jolie, ağabeyini tören sonrası partide dudaklarından öptü. Jolie "Girl, Interrupted" filmi ile en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında aldığı Oscar için yaptığı konuşmada da ağabeyini çok sevdiğini söyledi. Bu hadise basın tarafından oldukça konuşulurken, aile iki kardeş arasındaki sevginin dışa yansımasını gördükleri için çok mutlu olduğunu açıklamıştı.

Bir başka beklenmedik öpücük!

2003 yılındaki 75'inci Akademi ödüllerine ise aktör Adrien Brody damgasını vurdu. Piyanist filmiyle en iyi erkek oyuncu dalında heykelciği kazanan Brody, kimsenin beklemediği anda gecenin sunuculuğunu yapan ünlü oyuncu Halle Berry'i dudaklarından öptü. Berry bu durumu kendisinin de beklemediğini söyledi.

2003 yılının bir diğer önemli olayı ise Yönetmen Michael Moore'un "Fahrenheit 9/11" yapımı ile en iyi belgesel dalında aldığı ödülün konuşması sırasında yaşandı. Moore, dönemin Amerikan Başkan'ı George W. Bush'u kürsüden eleştirince konuşması yarıda kesildi.

Yanlış filme ödül!

Sunucuların skandala neden olduğu bir başka tören ise 2017 akademi ödülleri töreni idi. Faye Dunaway ve Warren Beatty en iyi görüntü dalında önce La La Land müzikalini açıkladı. Ancak daha sonra zarfların karıştığı ortaya çıktı ve ödülün gerçek sahibi Moonlight filmine Oscar heykelciği takdim edildi.

Oscar kazananlar basına sızdı

2008 yılının Oscar töreni yaklaşmış, heyecan dorukta ve herkes kimin kazanacağını büyük bir merakla bekliyor. Ancak internete durmadan bir şeylerin sızdığı o dönemde Oscar'lar da bu trendden nasibini alıyor ve tören öncesi ödül listesi internete sızıyor. ‘Yok efendim liste sahte, durun sonu çok heyecanlı!’ deseler de kazanan isimlerin birebir aynı olduğu tören sırasında açığa çıktı.

Her şey kontrolünüzde sanırsınız ancak beklenmedik bir olay tüm emeklere ve ödüllere gölge düşürür ve kazananların başarısından çok o skandallar konuşulur yıllar geçse de unutulmaz hatırlanır. İnsan faktörü devreye girince her zaman beklenmeyeni beklemek lazım sanırım. Ne de olsa duygusal varlıklarız çoğu zamanda mantığımız yerine duygularımız bizi kontrol ediyor. Akıl ve mantığın kalplere denk düştüğü bir hafta diliyorum. İyi pazarlar.

Yorumlar (0)