"Yurt dışına para kaçırmalarına müsaade etmedim"

ÖZEL HABER 17.10.2020, 15:45 19.10.2020, 11:04
"Yurt dışına para kaçırmalarına müsaade etmedim"

Gazeteci-yazar Oya Doğan’ın hem format sahibi olduğu, hem de hazırlayıp sunduğu “Hayat Sana Güzel Mi?” Dizi Doktoru YouTube kanalında konuklarını ağırlamayı sürdürüyor.

Programın YouTube'da yerini alan yeni bölüm konuğu ise yapımcı Hakan Eren oldu. Siyasetçi bir aileden gelen Eren, aklında hiç olmayan yapımcılığa giriş macerasını şu sözlerle ifade etti: "Bu işe girmem tamamen tesadüf oldu. Üniversiteden sonra Amerika'ya gittim, 3 yıl kalıp döndüğümde iş hayatına bir kurumda çalışarak başladım ve gerisi çorap söküğü gibi geldi. Şirket kurdum ve Hollandalılarla çalıştım. Endemol Hollandalı bir yapıydı ve Türkiye'de bir şirket kuracaklardı. Hem Hollanda'yı bilen, hem finansı bilen, hem de iş hayatının içinden gelen birini arıyorlardı ve yollarımız kesişti. Biz bambaşka bir hedefle yola çıkmıştık..."

Endemol'ün aslında yarışma formatı üreten bir şirket olduğunu ama Türk televizyonlarının Prime-Time için yarışma programı odaklı bir yapıda olmadığı için kısa bir süre sonra dizi yapımcılığına başladıklarını belirten Hakan Eren, Oya Doğan'ın "Türk oyuncularının fiyatını siz mi artırdınız? Erkan Petekkaya'ya 40 bin yerine o zaman için 75 bin verdiğiniz yazıldı” sorusuna "Çok net söylüyorum, önceki işinde aldığı paranın aynısını aldı, kendisine de sorabilirsiniz" yanıtını verdi.

Doğan’ın Paramparça’nın 2016'da ihracat şampiyonu olmasına rağmen Endemol’ün iflas etmek istemesini, oyuncuların ve teknik ekibin şirketin önünde eylem yapmasını hatırlatmasının ardından "Kimsenin parasını ödemediğin oldu mu?" sorusunu Eren şöyle yanıtladı: "Şirketin para kazanmasıyla, şirketin nakit sıkışıklığı arasında fark vardır. Endemol’ün grup bazında nakit sıkıntısı vardı. Ben yurt dışındaki yetkililere dedim ki, ‘Arkadaşlar para lazım.’ Bana dediler ki, 'Lokal kaynaklardan para bul.' Buldum. Bankalar dediler ki, 'Endemol'ü bilmeyiz, seni biliriz. Bu kredilere kefil misin? Kredilere kefalet imzası atarsan kredi veririz.' Ben bu kredilere şahsen, Hakan Eren olarak kefil oldum ve 8-9 ay şirketin nakit akışı bu kredilerle sağlandı. Delilik! Türkiye'de hiçbir yönetici bunu yapmaz."

Hakan Eren olarak kendisinin kimseye 1 lira borcu olmadığının altını çizen yapımcı, "Borç Endemol'ün borcu, en büyük alacaklılardan biri de benim. Ayrıca benim Endemol'de bulunduğum sürece yaptığımız 7-8 dizi ve onlarca televizyon programının tamamının parası kuruşu kuruşuna ödenmiştir. Arkadaşların iflas müracaatı yaptığı dönemde ben yokum, şirkette değilim, o dönemde yayında olan diziler Dayan Yüreğim ve Evlat Kokusu... Onlarda arkadaşların bir kısım alacağı kalmış olabilir, bir kısmı ödenmiş, bir kısmının da hukuki süreçleri devam ediyor diye biliyorum ama konu benimle ilgili değil" dedi.

Konunun nasıl kendisine geldiğini ise şöyle ifade etti; "Konu bana geldi çünkü Endemol'ün yurt dışına para kaçırmasına müsaade etmedim. Savcılığa şikayette bulundum. Hileli iflas talebinde bulundular, bunun için de şikayette bulundum. Hala soruşturma devam ediyor. İflasa müracaat ettiklerinde mahkemeye müdahil oldum ve bütün bilgileri, belgeleri mahkemeye ben sundum ve benim sunduğum bilgilerle iflasın mümkün olmadığına karar verdiler."

Aradan geçen 3 yılın ardından kendine ne söylemek isteği sorulduğunda, Eren "Yaptıklarından pişman olan yapım pek yok. Bugün de olsa aynısını yapar mıydım, belki yapardım. Bugün o kredilerin kefalet imzasını belki atardım, yapım bu. Şimdi çok daha akıllıyım, çok da ayakları yere basar haldeyim, insan ilişkilerim çok daha sınırlı. Bunu da söyleyeyim, oyuncu arkadaşlar, kreatif arkadaşlar alınmasın darılmasın, yüzde 80'ini tanırım, yüzde 80'iyle mesaim vardır, arkadaşça vardır, dostça vardır ama bu süreçte görüştüğüm 3-5 kişiyi geçmez. Bunun da sebepleri var" yanıtını verdi.

Yapımcılığını yaptığı "Avcı: İlk Kehanet" filminden bahseden Eren filmin, Türkiye’de ilk defa çekilen masalsı-fantastik ve aksiyon türünde olma özelliği taşıdığını söyledi.

Programın Empati bölümünde çıkan "Mutluluk mu, haklılık mı" sorusuna; "Dürüst cevabım haklılık ama kovaladığım şey mutluluk" yanıtını verdi.

Programın Öz bölümünde ise Hakan Eren'in kendisini tanımladığı üç kelime "doğrucu", "dediğim dedik" ve "haklılık" oldu. Eren, “Hayat Sana Güzel Mi?” sonunda Vanilla Ice'ın Ice Ice Baby şarkısını söyleyerek renkli bir kapanışa imza attı.

Yorumlar (0)