Sonbahar depresyonundan kaçmanın yolları

SAĞLIK 02.10.2021, 17:37 04.10.2021, 11:03
Sonbahar depresyonundan kaçmanın yolları

Soğukların kendini iyice hissettirdiği şu günlerde depresyondan kaçınmak için neler yapabiliriz listesi hazırladım. Çünkü bu aslında fiziki bir olay. Güneş ışının az ve eğik gelmesi nedeniyle beyinde seratonin hormonunun düşüşü ve melatonin hormonunda artış sonbahar depresyonunu tetikliyor. Ne yazık ki mevsim geçişlerinde 100 kişiden 40’ını etkileyen sonbahar depresyonuna bir de Covid-19 eklersek kombo etki kaçınılmaz.

Enerjide düşüş, hareketlerde yavaşlama, isteksizlik, konsantrasyon güçlüğü, değersizlik hissiyatı ve uyku bozuklukları bu durumun başlıca belirtileri.

Seratonin hormonu, ruh halini, iştahı ve uyku düzenini etkiliyor. Uykulu ve depresif hissetme eğilimine neden olan melatonin hormonunda artış görülüyor. Ayrıca daha az güneş ışığına maruz kalmak daha az D vitamini almamız anlamına geliyor. D vitamini eksikliği de depresyonu tetikleyen etmenlerden. Dolayısıyla bu havalar bunalımlı ruh hallerine zemin hazırlıyor. Sonbahar depresyonundan kaçışın yolu ise rutin hayatta küçük değişiklikler yapmaktan geçiyor.

NELER Mİ YAPMAK LAZIM?

Hava kapalı olsa dahi gün içerisinde en az 20 ila 30 dakika dışarıda vakit geçirin. Apartmanınızın bahçesinde minik turlar atabilirsiniz.

fazla uyumayın, güne erken başlayın ki bereketi kaçmasın.

Keyif aldığınız şeyleri daha sık yapın ve sosyal hayatınıza motivasyon katacak hobiler edinmeye çalışın. Yabancı dil öğrenin veya online kurslara katılın.

Karbonhidrat ve şekerli yiyeceklerden uzak durun ve beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin.

Sporu günlük hayatınızın bir parçası haline getirin. Spor yapmak enerjinizi arttıracağı gibi metabolizmanızı da hızlandırır.

Bol su tüketin, kafeinli içecekleri azaltmak günde 2,5 litre su içmek, bitki çayları içmek duygu durumunuzu düzenlemede size yardımcı olur.

Sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla zaman geçirmek sosyalleşmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Meditasyon yapın. Araştırmalar gösteriyor ki meditasyon yapmak depresyon riskini minimize ediyor. Son olarak sonbahar depresyonunun geçici bir durum olduğunu bilin.

Hayatta her şey geçer. Mutlu iken bu geçer deyip o güzel anlarda kalıp tadını çıkartın. En kötü gününüzü yaşadığınızda ise yine bu da geçer deyip karamsarlığa asla kapılmayın. Bu geçer, inanın covid bile. İyi pazarlar.

Yorumlar (0)