Belgesel ve sinema emekçilerinden EGM'ye tepki

SİNEMA 15.05.2021, 12:01 15.05.2021, 14:46
Belgesel ve sinema emekçilerinden EGM'ye tepki

Belgesel ve sinema emekçileri, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) 27 Nisan tarihli genelgesi ile eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklanmasına karşı imza kampanyası başlattı. 3 Mayıs'tan bu yana süren kampanya 13 Mayıs'ta change.org sitesinde imzaya açılırken, kampanya metninde tüm kamuoyuna çağrıda bulunuldu.

EGM'nin genelgesine de yer verilen çağrı metninde, ülkede yaşayan herkesin, her türlü şiddetin, adaletsizliğin ve mağduriyetin tanığı olabileceği ifade edilerek, bu tanıklığı yaymak ve kanıt olarak hukuksal sürecin bir parçası haline getirmenin bir yurttaşlık hakkı olduğu belirtildi. Haber alma ve haber verme hakkının Anayasal koruma altında olduğu ve hiçbir şekilde engellenemeyeceği vurgulanan çağrı metninde, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görüntü ve ses kaydıyla ilgili 27 Nisan 2021 tarihli genelgesi, Anayasa’yla korunan toplanma ve barışçıl gösteri hakkını kullanan yurttaşların maruz kalacakları olası bir şiddeti görünmez ve duyulmaz kılmak istiyor” denildi.

İfade özgürlüğü engellenemez

Genelgede yer alan “kişisel verilerin korunması” ilkesinin, kamusal alanda kamu gücünü kullanan kolluk kuvvetleri için değil, kişilerin özel hayatlarının korunması için uygulanabileceği belirtilen çağrı metninde, "Kamusal alanda bir haksızlığa, adaletsizliğe, mağduriyete tanık olan birine 'görme, duyma, kaydedip başkalarına gösterme' demek yurttaşlık haklarına aykırıdır. Her türlü hak ihlaline, toplumdaki farklı kesimlerin, farklı inanç ve düşünce sahiplerinin, farklı siyasi görüş mensuplarının maruz kalabildiğini biliyoruz. Bunun engellenebilmesi için Anayasa’nın 26. 'Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti', 27. 'Bilim Sanat Hürriyeti', 28. 'Basın Hürriyeti' maddeleri varken bir “genelge” ile tanık olma, ifade özgürlüğü engellenemez" diye belirtildi.

Buradayız  ve kayıtttayız

Hem Anayasayı hem de Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaları ihlal eden bu genelgenin temel insan haklarından biri olan kamuyu ilgilendiren her konuda haber alma ve haber verme hakkını ortadan kaldırdığı vurgulanan çağrı metninde son olarak şu ifadelere yer verildi:

"Hak ihlallerini görünmez hale getirmeye çalışmakta, barışçıl gösteri ve toplanma hakkını kullanan yurttaşlara dönük olası şiddeti kanıttan ve tanıktan arındırmayı amaçlamaktadır. Yaşam alanımızı daraltan, nefes almamızı engelleyen ve hukuka aykırı olan bu genelge bizim için yok hükmündedir. Buradayız ve kayıttayız”

Yorumlar (0)