“İki Laborantın Yorgun Saatleri”, Cinéma du Réel’de ana yarışmada

SİNEMA 12.02.2026, 08:17
“İki Laborantın Yorgun Saatleri”, Cinéma du Réel’de ana yarışmada

Burak Çevik’in haftaya Berlinale’de prömiyerini yapacak yeni filmi “İki Laborantın Yorgun Saatleri”, dünyanın en saygın ve yenilikçi belgesel film festivallerinden Cinéma du Réel’e seçildi. Film, Paris’te 48.si gerçekleştirilecek festivalin ana yarışmasında jüri karşısına çıkacak.

Burak Çevik’in 76. Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapacak kısa filmi “İki Laborantın Yorgun Saatleri” (The Weary Hours of Two Lab Assistants), Fransa’nın prestijli belgesel film festivali Cinéma du Réel’in ana yarışmasına seçildi.

21-28 Mart 2026 tarihlerinde Paris’te 48.si gerçekleştirilecek festivalde Fransa prömiyerini yapacak film, türün sınırlı kalıplarını aşan ve yeni perspektifler sunan yarışma seçkisinde jüri karşısına çıkacak. Güncel üretimler ile belgesel sinema tarihi arasında diyalog kurmayı hedefleyen Cinéma du Réel, sinemanın estetik sınırlarını zorlayan yaklaşımıyla dünyanın en saygın belgesel platformlarından biri olarak kabul ediliyor.

Yapımcı imzasıyla da festivallerde

Burak Çevik, yapımcılığını üstlendiği bir filmle daha Cinéma du Réel’de yer alıyor. Sanaz Sohrabi’nin yönettiği ve Çevik’in yapımcısı olduğu “An Incomplete Calendar” adlı film de festivalin yarışma bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Aynı zamanda, Çevik’in ortak yapımcısı olduğu ve Dilşad Aladağ’ın yöneteceği “Ağır Ağır Giden Eller”, İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen Köprüde Buluşmalar’ın Film Geliştirme Platformu’nda, 103 başvuru arasından seçilen 9 projeden biri olmayı başardı.

Prömiyer 19 Şubat’ta

“İki Laborantın Yorgun Saatleri”, dünya prömiyerini 19 Şubat Çarşamba akşamı, 76. Berlin Film Festivali’nin sinemanın estetik sınırlarını genişleten Forum Expanded bölümünde yapacak.

Nalan Kuruçim, Bahar Çevik ile Didar Püren Erbek’in rol aldığı “İki Laborantın Yorgun Saatleri”, gece yarısının sessizliğinde, çeşitli makinelerle bir takım prosedürleri takip ederek bilinmeyen bir maddeyi inceleyen iki laboratuvar çalışanına odaklanıyor.

16mm peliküle çekildi

Burak Çevik’in yazıp yönettiği “İki Laborantın Yorgun Saatleri”, Kanat Doğramacı, Nuri Cem Erbak, Burak Çevik, Vanja Vascarac ve Stjepan Hundić’in yapımcılığında ve Uludağ İçecek’in destekleriyle tamamlandı.

16mm peliküle çekilen filmin görüntülerinde, 2023 yapımı “Güneş Sonrası” (Aftersun) ile büyük ses getiren ödüllü görüntü yönetmeni Gregory Oke’nin imzası bulunuyor. Sanat yönetmenliğini Dilşad Aladağ’ın, rengini Nadia Khairat Gómez’in yaptığı filmin müziklerini, Harvard Üniversitesi’nden kompozisyon doktorasını tamamlayan ve elektroakustik çalışmalarıyla tanınan, Berlin merkezli besteci Zeynep Toraman yaptı.

İki Laborantın Yorgun Saatleri

The Weary Hours of Two Lab Assistants
 

2026, Türkiye-Almanya-Birleşik Krallık-Hırvatistan, 22’

Türkçe; İngilizce altyazılı

Renkli, DCP 2K, 5.1 Sound

Yazan ve Yöneten: Burak Çevik
Yapımcılar: Kanat Doğramacı, Burak Çevik, Nuri Cem Erbak, Vanja Vascarac, Stjepan Hundić
Uygulayıcı Yapımcı: Denizcan Ünal

Oyuncular: Nalan Kuruçim, Bahar Çevik, Didar Püren Erbek

Görüntü Yönetmeni: Gregory Oke
Müzik: Zeynep Toraman
Sanat Yönetmeni: Dilşad Aladağ

Yapım Tasarım Süpervizörü: Meral Aktan
Renk: Nadia Khairat Gómez

Yardımcı Yönetmen: Serap Aydoğan

Işık: Serkan Ünlü

Ses Tasarım Süpervizörü: Yalın Özgencil

PR: Uğur Yüksel - zu PR

Gece yarısının sessizliğinde iki laboratuvar çalışanı, çeşitli makinelerle bir takım prosedürleri takip ederek bilinmeyen bir maddeyi inceler. Rehberleri laboratuvarın mekanik sesi ve bilimin katı kurallarıdır. Yorgunluk ağır bastığında, içlerinden biri Türk kahvesi pişirir ve gecenin seyri değişir. Kahve fincanından geleceklerine bakarlar. Bilimsel bakış yerini sezgiye devreder. İki kadın, rasyonel sorgulama ile sezgisel algının iç içe geçtiği o sınırda, hakikate ulaşmanın bambaşka bir yolunu düşler.

BURAK ÇEVİK Yönetmen, Senarist, Yapımcı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-Televizyon bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Burak Çevik, 2017 yılında kendi filmlerinin ana yapım şirketi olan Fol Films’i kurdu. Yazıp yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi “Tuzdan Kaide” (2018), dünya prömiyerini 68. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Bir yıl sonra, 69. Berlinale’de prömiyer yapan ikinci filmi “Aidiyet” (2019), MoMA ve Lincoln Center (New Directors/New Films) başta olmak üzere 25’ten fazla ülkede gösterildi. Çevik’e Londra’daki Open City Film Festivali’nde Uluslararası Yükselen Yönetmen Ödülü’nü kazandıran film, MUBI’nin uluslararası kataloğuna giren az sayıdaki Türkiye filminden biri oldu. Üçüncü uzun metrajlı filmi “Unutma Biçimleri” (2023), dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yaptıktan sonra MoMA Doc Fortnight ve Cinema du Reel yarışma bölümlerinde yer aldı. Film, Türkiye’de İstanbul Modern’deki gösteriminin ardından 14 yıl boyunca saklanmak üzere müze arşivine teslim edildi. 2024’te yönettiği “Hiçbir Şey Yerinde Değil”, Jeonju Sinema Projesi desteğiyle hayata geçti ve dünya prömiyerini Jeonju Film Festivali’nde, uluslararası prömiyerini ise Karlovy Vary Film Festivali’nde yaptı. Aynı zamanda üretken bir yapımcı olan Çevik, “İki Şafak Arasında” (2021, San Sebastian), “Tereddüt Çizgisi” (2023, Venedik), “Sermon to the Void” (2025, Venedik) ve “An Incomplete Calendar” (2026, Cinéma du Réel) gibi uluslararası başarı kazanan filmlerin ana yapımcılığını üstlenmiştir. Yönetmenliğini yaptığı kısa film “İki Laborantın Yorgun Saatleri”, dünya prömiyerini 76. Berlin Film Festivali’nde gerçekleştirecek.

Yorumlar (0)