Necip Fazıl'ın mirası yeniden hayat buldu

SİNEMA 11.11.2025, 06:45
Necip Fazıl'ın mirası yeniden hayat buldu

Başarılı oyuncular Murat Serezli ve Caner Topçu, rol aldıkları “Bir Adam Yaratmak” adlı sinema filminin Boğaziçi Film Festivali özel gösteriminde bir araya geldi. Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 13. Boğaziçi Film Festivali kapsamında Atlas Sineması’nda gerçekleşen gösterimde film ilk kez seyirciyle buluştu.

Gösterim sonrası açıklamalarda bulunan Murat Serezli, eserin köklü geçmişine değinerek, “ ‘Bir Adam Yaratmak’, Necip Fazıl Kısakürek’in 1937’de yazdığı bir tiyatro eseri. 1937-38 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından sahneleniyor, başrolü Muhsin Ertuğrul oynuyor ve oyun büyük beğeni ile karşılanıyor. Daha sonra TRT TV filmi olarak da çekiyor. Şimdi de yönetmen Murat Çeri, esere sadık kalırken, çok yaratıcı bir anlatım dili kullanarak ve görsel eklentilerle eseri bir sinema filmine dönüştürdü. Birbirinden değerli oyunculardan oluşan bir kadroyla” dedi.

SANAT SİNEMASI SİNEMANIN VİCDANIDIR

Festival filmleri ve ana-akım yapımlar arasındaki farkla ilgili soruya ise Serezli,

 “Festival filmleri de elbette geniş kitlelerce izlenmek ister ama birincil amaçları gişe değildir. Bu filmler daha niş, daha özel ve derdi fakrlı hikâyeleri anlatır. Sinemadan aldığımız entelektüel zevki artırmak için bu filmleri izlemek de çok önemli. Çünkü birbirine benzeyen, tekrar eden tür temaları yerine, anlatılmayan hikâyelere ve anlatım dillerine kendimizi açmamız gerekir” ifadelerini kullandı.

ÜNLÜ ÇOCUĞU OLMAK AVANTAJ DEĞİL, DEZAVANTAJ

Ünlü bir ailenin çocuğu olmanın kariyerinde dezavantajlar yarattığını belirten Kerem Alışık’ın sözleri hatırlatıldığında ise Serezli, “Çok doğru söylemiş. Hata payınız az, en baştan daha göz önündesiniz ve ithamlarla karşı karşıyasınız. Ben ortaokulda soyadımı saklardım mesela; kendi çalışmamla aldığım notlarım için, "torpilli de ondan" suçlaması yapılmasın diye. Oyunculuğa başladığımda da aynı keskin şiar ile davrandım. Kimsenin yer aldığım işleri, aldığım rolleri, ödülleri torpil gibi dinamiklere bağlamaması için çok hassas davrandım, mesleğimin en başlarından itibaren hiç bir an bunu bir avantaj olarak kullanmadım. Haksızlık olarak da geliyor bana. Seyirci de bu prensibimi çok güzel görüyor zaten.” diye konuştu.

YOLUMUZ AÇIK OLSUN, ÖNÜMÜZE BAKACAĞIZ”

Filmde rol alan Caner Topçu ise, ““Benim için çok anlamlı bir deneyim oldu. Bu projede yer aldığım için gerçekten çok mutluyum çünkü çok kıymetli bir eser. Festival filmleri çok değerli; aynı zamanda bir oyuncu olarak kendimi daha iyi ifade edebildiğim, sanatımı daha güçlü gösterebildiğim bir proje olduğunu düşünüyorum. Umarım filmimizin yolu açık olur. Benim için çok güzel bir anı bıraktı,Gönül ister ki ana akım yapımlar yerine böyle festival filmlerinde yer alayım. Bir sanatçı olarak festival filmleri ruhumu daha çok besliyor. Umarım yenileri de olur.” dedi

Son olarak, Topçu, rol aldığı ‘Aynadaki Yabancı’ dizisinin final yapacağını belirterek,

“Üzücü bir haber aldık, dizimiz final yapıyor. Yolumuz açık olsun, önümüzdeki işlere bakacağız,” ifadelerini kullandı.

Yönetmen koltuğunda Murat Çeri’nin oturduğu filmde, Murat Serezli ve Caner Topçu’ya Engin Altan Düzyatan, Altan Erkekli, Serpil Tamur, Deniz Barut, Hakan Meriçliler, İsmail Hakkı ve Gülper Özdemir eşlik ediyor. “Bir Adam Yaratmak”, Necip Fazıl Kısakürek’in güçlü kalemini beyaz perdeye taşıyor.

Yorumlar (0)