2021: Yeni dijital platformlar

TV 04.01.2021, 09:41 05.01.2021, 09:29
2021: Yeni dijital platformlar

Exxen ve Gain yayın hayatına başladı. Gain’in lansmanı uzun hazırlık süresine rağmen zayıf kaldı. Sadece mobil sürüm piyasaya sunuldu ve maalesef çok az insanın haberi oldu. İçi dolu olsa bile pazarlama ve dağıtım stratejilerinin gözden geçirilmesi yerinde olur. Her zaman söylediğim gibi yerel bir platformun sınırlı ve handikaplı rekabet gücü ile finansal olarak mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Bu açıdan Gain’e emek verenlere başarılar dilerim ama kabul etmek lazım ki işleri bir hayli zor görünüyor.

Exxen’e gelince Acun Medya gibi bir katalizatör var arkasında. Farklı olmaya çalışmak doğru bir hamle. YouTube “oyuncuları” ya da “ünlüleri” ile diğer platformlarda olmayan bir şey deniyorlar. Tutar mı tutar. Cesaret işi, ama cesareti olmayan da kahraman olamaz. Dizilere gelecek olursak platformun başında yıllarca Star TV dramalarını yöneten Ümmü Burhan var, bu da en büyük avantajları. Yani “scripted” içerikten çok iyi anlayan başarılı bir yönetmen ve yönetici kimliğine sahip bir CEO ile çalışıyorlar. Seçilen diziler ve türleri de bence akıllıca. Gençlik ve öğrenci işleri ana akımda nedense yer bulamayan ama kitlesi olan işler. Dizi sayısı tabii ki şimdilik çok sınırlı. Bu hacimler Türk izleyicilerini abone yapmaya yeterli olur mu, zaman içinde göreceğiz. Ümmü Burhan’ın ekibinde nitelikli arkadaşlarımız da var, kendilerine bu zor yolculukta şans ve başarı diliyorum.

Sırada merakla beklediğimiz TRT’nin dijital platformu ve Disney’in Disney+’ı var. Disney, Türkiye’de Fox ve Fox Networks’ün sahibi. Farklı bir platformun da adı geçiyor. Şimdilik kesin bir şey yok ama 2021 bu anlamda da verimli olacak gibi görünüyor.

Halihazırdaki yerel platformlardan BluTV ise muhteşem bir atakla içeriğin başına Müge Turalı’yı getirdi. Müge Turalı dramanın tecrübeli ismi, aynı zamanda yapımcı. Böylece platformun erkek egemen içerikleri kadın izleyiciye de hitap eden yeni işlerle dengelenecektir.

Puhu ise maalesef bu yarışa dahil olabilecek gibi görünmüyor. Daha ilk kurulduğunda ticari modellemesini doğru bulmadığımı kendilerine de belirtmiştim. Umarım dahiyane hamlelerle yarışa dahil olurlar.

Ana akım televizyonlara dair 2021 analizini de bir sonraki yazımda yapacağım.

2021’in sektöre de canlılık getirmesi dileğiyle tüm okuyucularıma iyi seneler dilerim.

Yorumlar (0)