MUBI’nin eylül ayı seçkisinde neler var?

TV 31.08.2022, 15:51 31.08.2022, 16:10
MUBI’nin eylül ayı seçkisinde neler var?

MUBI’nin eylül ayı seçkisinde sinemaseverlerin çoktandır yolunu gözlediği, birbirinden heyecan verici ve ödüllü yapımlar bir bir görücüye çıkıyor. Eylül programında, Tayfun Pirselimoğlu’na hem Altın Portakal’da hem de İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazandıran KERR; Zhang Yimou’nun Çin Kültür Devrimi döneminde geçen yeni filmi BİR SANİYE; Can Merdan Doğan’ın taptaze mizahıyla dikkat çeken, Nihal Yalçın ve Murat Kılıç’lı kısası STİLETTO; Saraybosna’dan ödülle dönen, SİYAD Ödülleri’nde En İyi Belgesel seçilen Ahmet Necdet Çupur imzalı YARAMAZ ÇOCUKLAR; Türkiye’de caz müziğin tarihini anlatan Batu Akyol imzalı TÜRKİYE’DE CAZ; Kirill Serebrennikov’un 2021'de Altın Palmiye için yarışan politik taşlaması PETROV GRİP OLDU ve Kosta Rika’nın Oscar adayı olan Nathalie Álvarez Mesén imzalı CLARA SOLA dikkat çeken filmlerden yalnızca birkaçı.
 

KERR

Tayfun Pirselimoğlu, 2021

Tayfun Pirselimoğlu’na hem Altın Portakal’da hem de İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazandıran KERR, babasının ölümünün ardından kasabasına dönen bir adamın cinayete tanık olmasıyla başlayan gizemli bir öyküye sahip.

Usta yönetmenin, aynı adı taşıyan resim sergisinden uyarladığı film, insanlık boyunca yakamızı bırakmayan tekrarlara, mükerrer trajedilerimize dair alegorik bir anlatı halini alıyor. Erdem Şenocak, Jale Arıkan ve Rıza Akın’ın sırrını ele vermeyen oyunculukları öykünün kara mizahını beslerken, Pirselimoğlu da varoluşçu edebiyattan tanıdık gelen absürt bir alem kurmayı başarıyor.

Her karakterin anlatının esrarını daha da artırdığı, Kafkaesk bir labirentin taşları çepeçevre etrafımızı sarıyor.

BİR SANİYE

Zhang Yimou, 2020

KAHRAMAN ve PARLAYAN HANÇERLER gibi epik anlatılarıyla Çin sinemasını geniş kitlelere ulaştıran Zhang Yimou, kariyerinin başındaki temalara dönerek, Çin Kültür Devrimi döneminde geçen, bol çağrışımlı bir hikaye anlatıyor. Yıllardır kayıp olan kızının bir saniyeliğine gözüktüğü bir film şeridini bulabilmek uğruna çalışma kampından kaçmayı göze alan bir babanın masalsı yolculuğu, sinemanın gücüne adanmış duygusal bir dönüşüm ve direniş hikayesine evriliyor. 70’li yıllarda sinema salonlarındaki alışkanlıkları gözler önüne seren, dönemin Çin toplumuna dair panoramik manzaralar sunan BİR SANİYE, usta yönetmenin en kişisel ve incelikli yapıtlarından biri.

STİLETTO

Can Merdan Doğan, 2021

Öyküsü ve sinema diliyle yepyeni bir yeteneği müjdeleyen, taptaze bir mizaha sahip bu kısa filmde Nihal Yalçın ve Murat Kılıç başrolleri paylaşıyor.

YARAMAZ ÇOCUKLAR

Ahmet Necdet Çupur, 2021

Saraybosna’dan ödülle dönen, SİYAD Ödülleri’nde de En İyi Belgesel seçilen YARAMAZ ÇOCUKLAR, etkileyici bir aileye başkaldırı öyküsü.

TÜRKİYE’DE CAZ

Batu Akyol, 2013

Batu Akyol imzalı belgesel, Türkiye’de caz müziğin gelişim evrelerini ve bu türe emek verenleri toplumsal tarihe paralel olarak inceliyor.

PETROV GRİP OLDU

Kirill Serebrennikov, 2021

Kirill Serebrennikov’un Altın Palmiye için yarışan hicvi, bir çizgi roman sanatçısının fantezi ve gerçeklik arasında gidip gelen tek bir gününü anlatıyor.

CLARA SOLA

Nathalie Álvarez Mesén, 2021

Kosta Rika’nın Oscar adayı CLARA SOLA, şifacı olarak köyüne umut veren Clara’nın bastırılmış arzuları üzerine kurulu bir karakter portresi.

GECE

Tsai Ming-liang, 2021

Çağdaş sinemanın en özgün yönetmenlerinden, Tayvanlı usta Tsai Ming-liang’dan Hong Kong gecelerinin şiirsel güzelliğini yansıtan meditatif bir kısa film.

DESTELLO BRAVÍO

Ainhoa Rodríguez, 2021

İspanya’nın gölgede kalmış bir bölgesinde üç orta yaşlı kadının hayalleri üzerine kurulu, mizahıyla Almodóvar filmlerini akla getiren, sürreal bir hikaye.

WOOD AND WATER

Jonas Bak, 2021

16mm kameranın özgün dokusunu taşıyan, müziğinde Brian Eno’nun imzası bulunan, Berlinale’den ödülle dönmüş bir aile ve dönüşüm öyküsü.

UCUBE

Yann Gonzalez, 2022

The xx adlı gruptan tanıdığımız Oliver Sim’in “Hideous” albümünden şarkılarla ilerleyen bu müzikal kısa, en derin korkularımıza dair sürreal bir korku filmi.

JACKIE

Pablo Larraín, 2016

Şilili usta Pablo Larraín’in, John F. Kennedy suikastı sonrası, First Lady Jacqueline Kennedy’nin yas sürecini anlattığı bu biyografide Natalie Portman başrolde.

KARA KEDİ, AK KEDİ

Emir Kusturica, 1998

Dağılan Yugoslavya’nın en önemli hikaye anlatıcılarından Emir Kusturica, kendine has kaotik mizahıyla, yoksul kaçakçıların, ufak çaplı hırsızların dünyasını anlatıyor.

PARA

Robert Bresson, 1983

Sinemanın büyük ustası Bresson’un bir Tolstoy yapıtından esinlenerek çektiği son filmi, paranın ruhumuzdan alıp götürdükleri hakkında modern bir şaheser.

Fassbinder: Duyguların Sömürülebilirliği

Yeni Alman Sinemasının öncü figürlerinden Rainer Werner Fassbinder, on beş yıllık bir sürece elliye yakın film sığdırmış, sayısız şahesere imza atmış bir sinema efsanesi. Yönetmenin kariyerinin sonlarında çektiği dört film, onun sinemasının özünde yatan pek çok unsuru barındırıyor.

Savaş sonrası Almanya’da yükselme hırsıyla dolu bir kabare dansçısının öyküsü LOLA, kariyeri düşüşe geçmiş, nevrotik, eski bir beyazperde yıldızının portresi VERONIKA VOSS’UN TUTKUSU, radikal eylemcilerin bile sistemin kuklasına dönüşebildiğini gösteren ÜÇÜNCÜ KUŞAK ve aşkta sürekli hüsrana uğramış trans bir kadının geçmişe yolculuğunu anlatan 13 AYLI BİR YILDA, her türlü duygunun iktidar için sömürüldüğü bir alem tasvir ediyor. 70’lerin sonu ve 80’lerin başından bu dört film, Fassbinder’in insan doğasına, ilişkilere ve modern çağın sömürü çarklarına karanlık ve tavizsiz bakışını yansıtıyor.

Yorumlar (0)