"İstanbul Sözleşmesi" için birlik çağrısı

YAŞAM 01.07.2021, 17:16 02.07.2021, 10:39
"İstanbul Sözleşmesi" için birlik çağrısı

20 Mart 2021’de Resmî Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğinin ilan edilmesinin ardından, Türkiye, Avrupa ve uluslararası düzeyde çalışan 23 feminist ve LGBTİ+ örgütü haklarını korumak ve İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için güçlerini birleştirdi.

11 Mayıs’ta yayınladıkları ilk bildiriyle kampanyanın lansmanını yapan örgütler, Sözleşmeden Türkiye’nin çekilme tarihi olan 1 Temmuz öncesinde küresel bir çevrimiçi eylem başlattı. Kanarya Adaları’ndan Malezya’ya, Polonya’dan Dominik Cumhuriyeti’ne, Arjantin’den Slovakya’ya, İtalya’dan Trinidad ve Tobago’ya dünyanın 37 ülkesinden binlerce insan İstanbul Sözleşmesi’ne, toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadın hakları ve LGBTİ+ hakları başta olmak üzere insan haklarına, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkan mesajlar paylaştılar.

“Sözleşmeden çekilme girişimi, insan haklarına, özellikle de kadın ve LGBTİ+ haklarına karşı küresel saldırıların doruk noktasıdır. Geri adım atmıyoruz!” diyen katılımcılar, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişiminin anayasaya ve uluslararası insan hakları normlarına aykırı ve hukuksuz olduğunu dile getirdiler.

İnsan haklarının müzakere edilemez olduğunu ve bu konuda pazarlık yapılamayacağını vurgulayan kampanya bileşenleri söz konusu olanın yalnızca kadın ve LGBTİ+ hakları değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, insan hakları ve demokratik ilkeler olduğunun altını çizdi. Türkiye Cumhurbaşkanını ve hükümeti Anayasa’ya ve uluslararası hukuka aykırı bu kararından derhal vazgeçmeye çağıran kampanya bileşeni örgütler, herkesi çevrimiçi eyleme katılmaya davet etti.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı eyleme katılmak için www.united4istanbulconvention.com sitesine girip, çevrim içi gösteriye katılmak mümkün. 

Yorumlar (0)