Peki, yaza hazır mıyız?

YAŞAM 29.05.2021, 16:36
Peki, yaza hazır mıyız?

Koronavirüs gölgesinde 2. yaza giriyoruz. 1 Haziran Salı gününden itibaren yasaklar da hafifliyor. Sosyal mesafeyi koruyarak açık havada maskeleri de çıkartacağız. Ama bu demek değil ki hemen gevşeyip orası senin burası benim şuursuzca gezip tozacağız. Kademeli normalleşme sürecinin suyunu çıkartırsak alınan önlemlerin, yapılan fedakarlıkların hiçbir anlamı kalmayacak. Evde kapalı kaldığımız günlerin stresini tedbirleri elden bırakmadan ve kurallara uyarak atacağız.

Hiç bitmeyecekmiş gibi gelen kapanma sürecinin ardından hepimiz güzel bir tatili ve huzurlu yaz günlerini hak ettik. Ancak yine de kalabalıklara girmekten, yurt dışı seyahatlerden hala uzak durmak ve kendimizi sevdiklerimiz için de korumaya devam etmeliyiz.

Hem sağlıklı kalıp hem de tatil yapmak mümkün. İşte size ekonomik, cep yakmayan yaz tatili önerileri. Öncelikle bu yaz kendi ülkemizin turistti olalım. Cennet ülkemizin görmediğimiz bölgelerini keşfedelim.

Çok fazla kalabalıkların olmadığı ama gittiğinizde memnun kalacağınız yaz tatil rotaları.

Kaputaj Plajı: Antalya’nın Kaş ilçesinde yer alan Kaputaj Plajı, Kaş ve Kalkan arasında bulunuyor. Yer altı sularının sahile dökülmesiyle kumlardan oluşan güzel plaj, turkuaz renginde bir suya sahip.

İztuzu Plajı: Muğla’nın Ortanca ilçesine bağlı Dalyan beldesinde bulunan İztuzu Plajı, Avrupa’nın en iyi açık plajı olarak nitelendirilmektedir. Denizi ve doğası ile muazzam bir mekan olarak dikkat çekiyor. Plajın bir tarafında tatlı su bulunurken, diğer tarafında da tuzlu su bulunmaktadır. Caretta Caretta kaplumbağaları bu plaja yumurtalarını bırakmaktadır.

Adrasan Koyu: Antalya’da saklı cennet olarak nitelendirilen Adrasan Koyu, sakin ve dinlendirici etkisiyle tatilcilerin tercih ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Dalgasız bir denize sahip olan koy, 2 kilometrelik bir kumsala ev sahipliği yapıyor. Yeşil ile mavinin bir araya geldiği bir yer olan Adrasan Koyu, tatil yapmak isteyenlerin, kafasını dinlemek isteyenlerin mekanıdır.

Kastro Plajı: Tekirdağ’a bağlı olan Kastro Plajı, Karadeniz’in en büyük plajları arasında yer alıyor. Yeşil ile mavinin birleştiği plaj 3,5 kilometre uzunluğundadır. İstanbul’a yakın olmasından dolayı da birçok vatandaşımız tarafından tercih edilen plaj, Çamlıköy olarak da bilinmektedir. Çocuklu aileler tarafından en çok sevilen plajlar arasındadır.

Kleopatra Adası: Marmaris’ta bulunan Kleopatra Adası, Sedir Adası olarak da biliniyor. Adada muazzam plajlar ve antik kalıntılar bulunmaktadır. Kültürel açıdan da tatmin olmak istiyorsanız bu adayı tercih edebilirsiniz.

Bozcaada: Çanakkale açıklarında bulunan Bozcaada, Ege Denizi’nde bulunan en güzel adaların başında geliyor. Sadece mükemmel bir plaja değil, gezilecek güzel yerlere de ev sahipliği yapıyor. Adadaki en güzel sahil ise Akvaryum Koyu’dur. Ayrıca Türkiye’nin en sevilen plajlarından biri olan Ayazma Plajı da buradadır.

Marmaris Selimiye: Marmaris’ten Selimiye’ye gidiş yolundaki Kızkumu plajı görmediyseniz kesinlikle gidip görmeniz gereken bir durak. Doğası, havası ve turkuaz rengi denizi ile harika bir tatil beldesi.

Urla: Ege’nin incilerinden. Sörf, deniz, kum sade ama tertemiz plajları ile tam bir cennet. Havası temiz esintili, bunaltmıyor. Egenin tüm otları, çeşit çeşit enginarları ve şarap bağları ile gurmelerin de gözdesi.

Tatil imkanımız yoksa evde yazı nasıl verimli geçirebiliriz?

Çiçekler ve bahçe aktiviteleri: Bahçeye, balkona, saksıya, eve… Yapabildiğiniz her yeri çiçeklendirin zevkinize ve ilginize göre. Ben sulamayı unuttuğum için kaktüs köşesi yaptım. Benimkiler biraz alıp başını gitti ama radyasyonu ve negatif enerjiyi emdikleri için benim favorim kaktüsler.

Doğa Yürüyüşleri: Bizim gibi hareketi az seven millet için dev eğlence hizmeti; yürüyüş! Hem gün boyu bünyelere biriken stresten kurtulursunuz hem de fazla olan kilolardan.

Reçel partisi: Mevsim meyvelerinin biri bitip, diğeri çıkıyor. Biten meyvelerin sonlarını değerlendirmek hem de hamaratlığımızı konuşturmak için süper etkinlik evde reçel partisi. Deneyin, çok keyifli oluyor!:)

Hamaratlık demişken, hiç evde yazın resmi içeceği limonata yapmayı denediniz mi? Yapması da içmesi kadar keyifli. Bu açmadıysa şişe domates yapmayı öneriyorum. Tüm kış domates ihtiyacınızı pratik sağlıklı hem de ucuza çözersiniz.

Beyler, bu aktivite sizin için! Kapı önünde kirlenen arabaları artık yıkamanın zamanı gelmedi mi? Yıkamacıya verdiğiniz paralar canınıza tak mı etti? E o zaman daha ne duruyorsunuz? Bir kova- bir fırça doğru canınız arabalarınızın yanına:)

Bu yaz zamansızlıktan ya da bütçesizlikten tatile gidemiyorsanız, en yakın plaj yolunu kendinize tatil mekanı yapabilirsiniz.

Yürümeyi sevmeyenlere gelsin bisiklet turu, sahilde güneşi batırıp mehtabı seyretmek ayrı bir keyif olur.

Açık hava çıkmışken derin bir nefes alıyoruz ve bütün kötü düşüncelerden kurtuluyoruz. Çünkü nefes pratikleriyle yoga yapmak hepimize iyi gelecek. Henüz denemediyseniz, YouTube imdadınıza yetişecek. Yazın arama motoruna neler neler çıkacak karşınıza.

Yazın 3 ay boyunca kendin pişir kendin ye sezonu açık olacak. Arkadaşlarınız ya da aileniz ile birlikte bahçede- balkonda ufak bir mangal ya da daha cool olmak isterseniz BBQ partisi vermeye ne dersiniz?

Macerayı kim sevmez? Mesela bir hafta sonu ufak bir kaçamak ile kamp ruhunu bünyelere yükleyebilirsiniz.

Biraz tabletlerden telefonlardan sosyal medyadan uzaklaşıp, doğayla bir araya gelsek fena olmaz mı? Mesela balık mı tutsak? Ya da bir ağaç altında elinizde kitabınız, kahveniz…

Hepimiz fotoğraf çekmeye bayılıyoruz o halde neden hafta sonları bunu keyifli bir etkin haline getirmiyoruz? Doğa, deniz, manzara, portre seç, beğen, çek! Bunları sonra blog yapıp değerlendirebilirsiniz.

İlla ki izlemediğimiz ya da birden fazla izlemekten zevk alacağımız filmler vardır. Evde, balkonda ya da varsa terasta sinema gecesi, yaz gecelerinin en keyifli aktivitesi olabilir.

Yazın evdesin ve yapacak hiiiç bir şey bulamadın mı? Eh o zaman kes bir dilim karpuz da kendine gel. Hepinize şimdiden sağlık ve huzur dolu bir yaz sezonu dilerim.

Yorumlar (0)