31.07.2023, 15:32

Yaz aşkı gibi dizi

Malum bir ağustos çocuğu olduğum için en sevdiğim mevsim yaz. Evet, sıcak havalara rağmen kış ayından daha çok seviyorum yazı. O nedenle de yazla ilgili her şeyi ciddiye alıyorum. Mesela yaz dizilerini genellikle televizyon yöneticileri önemsemese de bugüne kadar efsaneleşmiş ve yurt dışı pazarında ses getirmiş işlere imza atmış pek çok dizimiz var. Hatta Can Yaman’ı Erkenci Kuş ve Bay Yanlış’tan sonra İtalya’ya transfer etmedik mi? Yani yaz deyip geçmeyin, onun size nasıl bir yol açacağını bilemezsiniz. Şimdi adında da yaz kelimesi geçtiği için dikkatimi çeken bir dizi var: Yaz Şarkısı. Yapımını Pastel Film, yapımcılığını Efe İrvül ve Yaşar İrvül’ün üstlendiği, Doğa Can Anafarta’nın yönetmen koltuğuna oturduğu, hikayesi Can Sinan’a ait olan, Ramazan Demirli, Zafer Özer Çetinel ve Görkem Tüzün’ün senaryosunu yazdığı Yaz Şarkısı pazar akşamları Fox’ta ekrana geliyor. Nilsu Berfin Aktaş, Mustafa Mert Koç, Efekan Can, Oya Başar, Yeşim Ceren Bozoğlu, Zehra Yılmaz’ın başrolleri paylaştığı dizi; Rize’den İstanbul’a okumak için gelen ama babasının hayallerini gerçekleştirmek için müzik sektörüne giren Gülbeyaz’ın Yaz olma sürecini anlatıyor.

AŞK ÜÇGENİNDEN BOZMA DÖRTGEN

Dizi dün akşam dördüncü bölümüyle ekrana geldi. Henüz reytingler 2 bandının üstüne çıkamadı ama haziranın ilk haftası başlasaydı 3.5’tan yüksek olacağına eminim. Çok fazla yaza teslim olmuş bir planlama yapılmış maalesef. Peki, Yaz Şarkısı bize ne anlatıyor? KM Müzik’te sosyal medya sorumlusu olarak çalışan Yaz tabii ki şirketin sahibi, şarkıcı Kemal’a aşıktır. Ama Kemal onu sıradan bir çalışanı olarak görür. Şirketin avukatı, müdürü ve Kemal’in sağ kolu Aslı da takıntılı bir şekilde Kemal’a aşıktır. Şirketin bestecisi, söz yazarı ve Kemal’in en yakın arkadaşı, sol kolu olan Murat ise Yaz’a aşıktır. Anladınız değil mi? Klasik bir aşk üçgeninden bozma dörtgen! Yaz’ın babası şarkılarını kitleler duysun istemiş ama hayal kırıklığına uğrayıp memleketi Rize’ye dönmüş ve bir kazada ölmüş. Yaz’ın tüm motivasyonu babasının şarkılarını kitlelerin duymasını sağlamak! O nedenle Rize’de yaşayan, dediğim dedik çaldığım düdük olan annesi onu bankada çalışıyor diye bilmesine rağmen bir müzik şirketinde sosyal medya uzmanı olarak çalışıyor.

MURAT EN İYİ KARAKTER

Kemal annesinin isteğiyle müziğe ilgi duymuş, annesi bir kaza sonucunda ölünce onun tutkusunu devam ettirme sözü vermiş ve babasını karşısına almış bir karakter. Murat ise ünlü estetik koçu Neri’nin oğlu. Aşık olmaktan evlat olmaya, arkadaş olmaktan şarkı söylemeye her şeyi beceren en iyi karakterimiz… Aslı’ya gelince Kemal’e olan takıntısı ve histerik davranışları dışında henüz başka bir boyuta geçemedi. Emine yani Yaz’ın annesi çatışmanın ana kaynağı… Çocuklarının hayatlarını kendi isteklerine göre yönetebileceğini zanneden, onların kendi kuklasıymış gibi yaşamasını isteyen ebeveyn klişesi adeta Emine… Neri ise Emine’nin tam zıttı… Kafayı sağlıklı yaşam, enerji ve güzelliğe takmış, estetikli bir yaşamın abartılı hali gibi…

KEMAL YAZ’A GÖNLÜNÜ KAPTIRIR

Yaz Şarkısı’nda Kemal’le düet yapacak Derya Uluğ kendisini aldatması nedeniyle kararından vazgeçer. Şirket tehlikeye girince de Murat kendi sanatçılarına şarkıyı okutur ve Kemal’e eşlik edecek o güzel sesi arar. Birisine nasıl söyleyeceğini gösterirken de şarkıyı söyleyen Yaz’ın sesi beğenilir. Önce Yaz Kemal’den, sonra şirketten, sonra annesinden, sonra herkesten gizlenir. Klipler çekilir, anlaşmalar yapılır. Yaz gizemli şarkıcı olarak kalacaktır. Ancak yine bir kıskançlık krizi geçiren Aslı Yaz’ın klip görüntülerini değiştirir ve yüzünün göründüğü klip yayınlanır. Böylece annesi Emine her şeyi öğrenir. Yeni çatışma Emine’nin Yaz’ı Rize’ye döndürmesidir. Bu uğurda Murat ve Yaz evlenir. Ama bu evlilikten Kemal’in haberi yoktur ve o çoktan Yaz’a gönlünü kaptırmıştır.

KADINLARIN EN BÜYÜK ZAAFI

Bundan sonrasını pazar izleyeceğiz. Ama buraya kadar size de klişelerle dolu bir yaz dizisi olmasına rağmen, müzikle harmanlanan bir iş olduğu için sempatik geldi mi? Açıkçası ilk bölümün 30 dakikasında ben abartı oyunculukları ve sahne kurulumlarını izleyince televizyonu kapatarak tepki göstermiştim. Ama sonra inat edip devam edince dizi toparlamaya başladı. Bir dizide de en önemli şey aynı yemekte olduğu gibi ölçü… Eğer ölçü biraz fazla kaçarsa maalesef itici oluyor. Yaz Şarkısı bunu çabuk fark edip doğru ölçüye geçiş yaptı. O günden beri de keyifle izleniyor. Ben mesela Yaz kesinlikle Murat’ı seçsin istiyorum. Kemal çok bildik, çok travmalı, çok gri… Kadınların en büyük zaafı olan “iyileştirebilirim” meselesine de çok uyuyor. Klişe bu ya, tabii ki Yaz Kemal’le olacak… Murat acı çekecek, sonra o güzelim Murat karakteri kötülük yapan birine dönüşecek. Böylece bizler Kemal ve Yaz birlikte olsun isteyeceğiz. Formül hep aynı… Umarım bu dizide farklı olur.

EFEKAN CAN’A KOCAMAN ALKIŞ

Nilsu Berfin Aktaş, hem oynuyor, hem de şarkı söylüyor dizide… İlk bölümde ben oyunculuğunu fazla telaşlı bulmuştum ama zamanla doğallaşmaya başladı. Sesine gelince bence çok farklı ve her pazartesi sabahı şarkısını söyleryerek uyanıyorum. Işığı sağlam, bu diziden sonra çok daha hızlı yükselecektir. Mustafa Mert Koç da dizide hem oynayıp, hem söyleyenlerden… Onun için de aynı yorumu yapacağım. Telaşlı bir halden dramatize bir hale geçiş yaptı canlandırdığı karakter… Karakter boyutlara geçtikte ölçüsü kıvamına geldi. Dramada daha başarılı bence… Efekan Can’a kocaman alkış. İlk bölümde yarattığı Murat neyse aynen devam ediyor. İlk bölümde sakin ve kendinden emindi Murat’ı oynarken, hala öyle… Sesi de çok güzel… Bu diziden sonra daha da parlayacaklardan birisi o. Zehra Yılmaz ekrana çok yakışan bir yüze sahip. Takıntılı aşık rollerinde de ihtisas yapacak yakında. Aslı karakteri tek boyutlu kalmış, biraz derinleştiğinde daha da güzelleşecek.

BAŞAR MASAYA VURUYOR, BEN VALİZ HAZIRLIYORUM

Yeşim Ceren Bozoğlu Neri’yle belli ki çok eğleniyor. Yakinen tanıdığım için onu net görebiliyorum. Hayatların overdoz estetikli olduğu günümüzde nefis bir estetik koçuna hayat veriyor. Oya Başar masaya elini vuruyor ve “Rize’ye gidiyoruz” diyor, ben valizimi hazırlıyorum. O kadar gerçek! Bu dizide öne çıkmasından çok keyif aldığım isim ise Duygu Karaca. Yaz’ın teyzesi Fadi, yani Fadime’yi canlandıran Duygu Karaca’yı daha önce pek çok yapımda izledik ama burada çok farklı, çok keyifli bir karaktere hayat veriyor.

Ezcümle; Yaz Şarkısı konusu, oyunculukları ve rejisiyle bu sezonun yaz dizileri arasında öne çıkıyor. Yetenekli pek çok ismin de parlamasına vesile oluyor. Kanalın fazlasıyla dizi almasından dolayı bu reytinglerle kış sezonuna taşınması zor görünüyor ama 13 bölümü tamamlayacağına ve zihinlerimizde bir yaz aşkı gibi hoş bir anı bırakacağına eminim. Herkesin emeğine sağlık!

Yorumlar (0)