15.01.2021, 08:41

Yeni başlayacaklar için dijital kanallar

Kahvem, battaniyem, koltuğum hazır. Şimdi güzel bir şey izlemeye otursam. Dizi, belgesel, film, reality. Dilediğim türü seçsem. Açsam, reklamsız, keyfime baksam, istediğimde ara versem, beğenmezsem başka bir programa geçsem. Sıkılsam kapatsam, açsam, kaldığı yerden devam etse. Benim gibi yaşı video kaset kiralama zamanına yetişenler için bu kolaylık milenyum öncesine kadar hayalken şimdi kumanda kadar yakın. Ne kumandası? Uzvumuz haline gelen telefonumuzda binlerce içerik var artık. Akıllı televizyonlarımızın menüsünden bize göz kırpan bu ikoncuklardan en çok tercih edilenlerini sizin için derledim. Üyelik koşulları ve en beğenilen programları nelermiş birlikte bir bakalım.

Netflix; Karantinanın yaradığı içeriklerinin bir hayli konuşulduğu ve ülkemizde siyasi dile bile konu olmuş bir platform Netflix. Klasikleri House of Cards. Ozark, Lucifer, Peaky Blinders, Breaking Bad. Hakan Muhafız, Atiye, Bir Başkadır yerli serileri. Organize İşler; Sazan Sarmalı filmi ilk gösterimini sinema salonlarından 2 hafta sonra Netflix’te gerçekleştirdi. Platform için, 9 Kere Leyla ve Azizler gibi Türk yapımları da çekildi. Son dönemde en gündemdeki yapımları ise Lupin, Bridgerton, Queen’s Gambit, Ratched, The Lake, Enola Holmes olarak sıralanabilir. Netflix, aylık temek üyelik bedelini 17,99 TL olarak belirlemiş.

Amazon Prime Video; Netflix’e nazaran genç ama yapım olarak iddialı geldi. Ücretsiz 30 gün deneme süresi sonrası aylık 7,90 TL bedeli var. The Beginning of Everything, Fleabag, Transparent, The Grand Tour, The Man in the High Castle, Mozart in the Jungle, Hand of God, Red Oaks, Goliath ve Sneaky Pete iddialı yapımlarından.

Exxen; Format duayeni ve Türk izleyicisinin genetik formülünü çizmiş Acun Ilıcalı’nın, yine gündemi koklayarak giriştiği dijital ortam Exxen. Yayın hayatının ilk saatlerinde şaşılacak üye sayı ile açılış yaptığı ama bazı teknik aksaklıklar yaşadığı kulağımıza çalındı.

9,90 reklamlı, 19,90 reklamsız taban bedelleri var. İlk 7 gün ücretsiz. Ilıcalı’nın sahip olduğu TV8 ve TV8,5 ulusal kanalları da Exxen’i besleyecek gibi duruyor. Türk fenomenlerinin izlenme rekorlarına kayıtsız kalmamış olan Exxen, Hasan Can Kaya, Orkun Işıtmak, Enis Arıkan ve Zeynep Bastık gibi sevilen yüzlere yer veriyor. Şeref Bey, Gibi, Vahşi Şeyler, Yetiş Zeynep ve Öğrenci Evi yerli serileri de yine en rağbet gören serileri.

Mubi; bağımsızcılar toplanın, sinefiller buraya buyrun, dediği ilk günden beri içerik olarak bana en çok göz kırpan platform. İyi bir film izleyicisinin hayalinde terabaytlarca yer tutacak film arşivini kurmak yatar ya, işte o listeyi bizim için yapmış Mubi. Menüsünden fışkıran isimlere bir göz atalım. Godard, Fincher, Fellini, Chaplin, Rahmer, Inarritu, Almodovar, Msangi, Lanthimos, N. B. Ceylan, Varda. MUBİ aylık 25,99 ücretiyle izlenebiliyor. İlk üç ayı 10 TL olan bir kampanyası mevcut. “Popüler demek her zaman iyi demek değildir.” mottosuyla, klasikler, kısa film, belgesel, altın portakal, ustalar, dünya film festivalleri seçkileriyle kategoriler oluşturuyor.

BluTV; Doğan Holding bünyesinde 2015 yılından beri hizmette olan kanal, yıllık abonelikte, aylık 12,90 TL bedeliyle izlenebiliyor. D-Smart içinden doğdu ve dijitale evrildi. Yerli yapımlarıyla göz dolduruyor. Saygı, Bir Ercüment Çözer Dizisi, Yarım Kalan Aşklar, Masum, Aynen Aynen, Bartu Ben, Alef, 7 Yüz, Sıfır Bir; Bir Zamanlar Adana’da en çok izlenen yapımları arasında sıralanabilir. West World, Normal People, Euphoria, True Detective, The Handmaid`s Tale, Gomorrah, The New Pope ve Game of Thrones gibi seriler de bünyesinde mevcut olduğundan BluTV aboneliği bizlere HBO dizilerini izleme imkanı da sunmuş oluyor.

Yapımcılar, yeni nesil senaristler, oyuncular ve aslında genel olarak tüm sektör çalışanlarının, ulusal televizyonlarının sansür, dizi süreleri gibi bir takım dezavantajları yüzünden kendilerini daha iyi ifade ettikleri ve bir nebze daha rahat hissettikleri yerler dijital kanallar. Hal böyle olunca biz izleyiciler de nasipleniyor ve dilediğimizi seçme hakkına sahip hissediyoruz. Ekranlarımızı kişiselleştirmek, favorilerimizi seçmek bize de güzel geliyor. Alternatiflerimizin çeşitliliği, kimi zaman kafamızı karıştırsa da güzel işlerin yapıldığı dijital kanalların yaygınlaşmasını destekliyor ve takip ediyorum.

Yorumlar (0)