21 Haziran Güneş tutulması saat kaçta?

Yılın en önemli gök olaylarından biri olan Güneş tutulması ateş çemberi adı verilen halkalı şekilde gerçekleşecek. Peki güneş tutulması 21 Haziran'da saat kaçta başlayacak?

ASTROLOJİ 20.06.2020, 16:50
21 Haziran Güneş tutulması saat kaçta?

2020'nin en önemli gök olayları arasında gösterilen güneş tutulmasında ay güneşin tam ortasında neredeyse tamamını kaplayacak. Bu tutulma ateş çemberi ismiyle biliniyor. 21 Haziran 2020 Güneş tutulması, Türkiye saati ile 06:45’te başlayacak.

Afrika ve Pakistan, Hindistan Çin'in bazı bölgeleri olmak üzere Asya kıtasında en net izlenecek. Tutulma Güney ve doğu Avrupa ile kuzey Avustralya'da ise kısmi olarak izlenecek. Türkiye'de ise en net Hakkari'de izlenecek.

Halkalı Güneş tutulması, Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır.

Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Yorumlar (0)