07.06.2020, 01:59

Bizim Perihan Abla

TRT’nin henüz 3 aylık kanalı TV 2’de 30 Ocak 1987 Çarşamba gecesi, kanalın kısa sürede gözde yapımlarından biri haline gelmiş olan “Perihan Abla”nın on dördüncü bölümü yayınlanır. Her bölümde farklı bir hikâyenin işlendiği dizinin “Yarışma” adlı bu bölümünde dizinin baş karakterleri Perihan ve Şakir, televizyonda ‘Bilgi ve Beceri Yarışması’ adını taşıyan bir yarışmaya katılırlar. Yarışma süresince bir dizi komik şey olur. Nihayet son soruya gelindiğinde, sunucu Güner Ümit stüdyoya müzisyen Özkan Turgay’ı davet eder ve onun piyanoda çaldığı parçayı yarışmacıların bulmasını ister.

Çalınan “Muallim” türküsünü bulmakta zorlanmayan Perihan ve Şakir yarışmayı birincilikle tamamlarlar. Peşi sıra Güner Ümit “Yarışma dışı son bir sorumuz daha var,” der ve Özkan Turgay piyanoda bir başka melodi çalmaya başlar. Bu melodi “Perihan Abla” dizisinin jenerik şarkısıdır. Perihan “Şey… Ay, dilimin ucunda…” diyerek hatırlamaya çalışırken stüdyoda seyirci olarak bulunan mahalleli hep bir ağızdan söylemeye başlar:

“Bu mahallede yaşar bizim Perihan Abla

Küçük büyük herkesin dostu Perihan Abla

Kimin başı sıkışsa koşar Perihan Abla

İşte bu mahallede yaşar Perihan Abla”

Ancak bir müzikalde rastlanabilecek türden absürt ve gerçeküstü bir sahnedir bu. Oysa “Perihan Abla” bir müzikal değildir; müziğin yer yer olay örgüsünü tamamlamak için kullanıldığı bir komedi dizisidir. Dizinin o bölümünde konuk olarak yer alan Özkan Turgay ise “Perihan Abla”nın müziklerini yapan bestecinin ta kendisidir.

Televizyonda dizi filmler yapılmaya başlanalı on yıldan fazla zaman geçmiştir. Bu ilk dönemde dizi müzikleri genellikle aynı besteciler tarafından yapılır ve bunların çoğu, Yalçın Tura, Nedim Otyam, Cahit Berkay gibi sinema filmlerine yaptıkları müziklerle de bilinen isimlerdir. Televizyonun 6 Ekim 1986 günü yılında yayına başlayan ikinci kanalında, 8 Ekim 1986 gecesi “Perihan Abla”nın ilk bölümü yayınlanır ve dizinin daha ilk bölümünde müziği en çok akılda kalan unsurlarından biri olur.

Daha önce hiçbir televizyon dizisinde müzik bu biçimde kullanılmamıştır. İlk kez bir dizinin sözlü bir jenerik şarkısı vardır ve bize “Büyük küçük herkesin dostu Perihan Abla”yı anlatır. Dahası her bölümün içinde de konuyla ilgili özgün şarkılar duyarız. “Perihan şimdi ne yapacak? Bu işin altından nasıl kalkacak?” türevi sözlerle, genellikle şen şakrak, şıkır şıkır ritim ve melodilerle dizinin eğlencesine eğlence katar bu şarkılar.

Henüz ilkokul yıllarında müzik dersleri almaya başlayan, sonrasında konservatuar eğitimini tamamlayan, caz piyanistliği, orkestra şefliği, aranjörlük, eğitmenlik gibi müziğin farklı alanlarında çalışmalarını sürdüren Özkan Turgay, “Perihan Abla”nın müziklerini bestelemeye başladığında henüz sadece 28 yaşındadır. O güne dek hem film müziği hem de reklam müziği alanlarında çalışmalar yapmış, ayrıca televizyondaki çeşitli çocuk programlarının müziklerine imza atmıştır. “Perihan Abla” ile Özkan Turgay Türkiye’de dizi müziği konusunda bir çığır açar ve 66 bölüm süren dizinin yıllar boyunca hafızalardan silinmemesinde onun müziklerinin de etkisi büyük olur.

1989 yılında “Uçurtmayı Vurmasınlar” filminin müziklerini yapan Özkan Turgay, sonraki yıllarda dizi müziği dalındaki rekorunu yine kendi kıracaktır. En az “Perihan Abla” kadar sevilecek “Mahallenin Muhtarları”, 1992 yılında yayınlanmaya başlar ve 9 sezon boyunca toplam 258 bölüm sürer. Yine aynı formülle yapılmış jenerik şarkısı, her bölümün kendine özgü şarkıları ve müziklerinin altında Özkan Turgay’ın imzası vardır.

‘90’lı yıllarda popüler müziğin tam göbeğinde yer alır Özkan Turgay. Ebru Gündeş, Gülşen, Serdar Ortaç gibi uzun yıllar adından söz ettirecek isimlerin ilk albümlerinde ve o yıllarda piyasaya çıkmış sayısız albümde kimi zaman besteci, kimi zaman aranjör, kimi zaman da prodüktör olarak görürüz adını. ‘90’ların unutulmaz eğlence programları “Bir Başka Gece”, “İşte Müzik İşte Eğlence” ve “Çarkıfelek”in jenerik müziklerini de o yapar.

“Mahallenin Muhtarları”ndan sonra “Şehnaz Tango”, “Böyle mi Olacaktı?”, “Affet Bizi Hocam”, “Çiçek Taksi”, “Tatlı Kaçıklar” ve “Bir Dilim Aşk” başta olmak üzere sayısız başka televizyon dizisinin müziklerine de imza atar.

Bu kadar çok bilinen, hatırda kalmış dizi müziğine, besteye imza atmış olmasına karşın bugün sokaktan geçen herhangi birine Özkan Turgay ismini sorsanız, pek az kişi doğru cevap verebilir. Zira Özkan Turgay bütün bu başarılı işlere imza atarken pek fazla ortalarda gözükmemiş, göz önünde bir besteci olmamıştır yıllar boyu. Özkan Turgay bir süredir Almanya’da yaşıyor ve orada da müzik çalışmalarına ara vermeksizin devam ediyor.

Bir kuşağın hafızasına kazınan “Perihan Abla” ise pandemi sürecinde TRT tarafından tekrar yayınlanmaya başladı. Diziyi ayrıca TRT İzle internet sitesi ve uygulamasından izlemeyebilmek de mümkün. Tabii şimdinin gözleriyle izleyince dizideki her şey çok naif, çok saf ve çocuksu hatta biraz da şapşal geliyor insana. Müzikler de ona keza… Yine de şayet o dönemleri bizzat yaşamış iseniz, o naifliği, saflığı, çocuksuluğu ve hatta şapşallığı bile özlediğinizi hissediyorsunuz; o da ayrı mesele.

Yorumlar (0)