20.05.2020, 11:25

Dizilerin Yurt Dışı Satışları - 2

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yazım bugün yayınlanıyor, yoksa merak edenler için her hafta salı ve cumartesi yazmaya devam ediyorum. Vesileyle de devletimizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve minnetle anmış olalım... Bandırma’dan doğan istiklal güneşi Türk gençliğine emanet.

Geçen hafta yarım bıraktığımız yerli dizilerin yurt dışı satışları ile ilgili serimize devam ediyoruz.

Geçen hafta salı günü yazımda yurt dışı dağıtımcılara ve kanal/dağıtımcı/yapımcı paylaşımlarına ağırlık vermiştim. Bu sefer biraz daha makro ekonomik bilgiler ve tercih edilen içeriğe dair bilgi paylaşacağım.

Öncelikle bu pazarın 12-13 yıllık bir süre zarfında 100 bin USD’lerden günümüzde yıllık 350 milyon USD’lik bir hacme ulaştığını belirtelim. 2014-2015’te bu rakam 250 milyon USD civarındaydı. Yani son 5 senedeki kümülatif büyüme hızı %40’ın üzerinde. Rakamlara baktığımızda satışlar artıyor ve pazar büyüyor gibi görünse de aslında durum tam olarak öyle değil...

Pembe dizileri koltuğundan etti

İlk başlarda Türk dizileri herkesin bildiği gibi Orta Doğu ülkelerinde popülerdi. MENA (Middle East North Africa) tabir edilen bölgeden yerli dizilerimize ciddi talep vardı, bu aslında 22-23 ülkeden oluşan bir pazar. En yüksek satış rakamları da bu bölgeden sağlanıyordu. MBC, Dubai TV gibi ana akım TV’ler, pay-TV kategorisinde de OSN gibi müşteriler en popüler alıcılar arasında idi. Hatta bölgede 4 adet TV kanalı ve yapım şirketleri bulunan MBC, ülkemizde Türk ortaklı bir yapım şirketi (O3 Productions Turkey) açtı. Mısır’ın Türk ürünlerine boykot uygulaması ile başlayan süreç sonunda Orta Doğu pazarı gün geçtikçe eridi. Günümüzde maalesef Orta Doğu pazarı için kısa vadede bir ışık görünmüyor.

Yabancı pembe diziler koltuğundan oldu

Hal böyle iken bir anda Latin Amerika’da, yani Güney Amerika’da Türk dizileri tabir-i caizse patladı. Eskiden bizim evlerimizin baş misafiri olan “Brezilya dizileri”, kendi evlerinde yerini “Türk dizileri”ne bıraktı. Son yıllarda batı ağırlıklı olmak üzere global pazarda alıcı bulan romantik komedi örneklerini saymazsak “Melodram” ya da “Soap Opera” sayılabilecek janradaki Türk dizileri, Latin Amerika dünyasında adeta prime-time yayın slotunu ele geçirdi ve devrim yaptı. Kısaca, bildiğiniz adıyla yabancı “pembe” dizileri koltuğundan etti. Prodüksiyon kalitesi, oyunculuk kalitesi, mekan ve sanatsal zenginliklerle dolu dizilerimiz bölgeyi adeta fethetti. Zaten bu noktadan sonra da bu kategorideki EMMY ödüllerine adaylıklar başladı. “Marimar”, “Manuela”, “Juan-Carlos Mendoza”lar yerini “Aliye”, “Binbir Gece”, “Kara Sevda” ve “Paramparça”lara bıraktı...

Paramparça İsveç’e satıldı

Sadece Latin Amerika değil, özellikle CEE tabir edilen merkez ve Doğu Avrupa bölgesinde de dizilerimiz fırtına gibi esmeye devam ediyor. Rusya, Ukrayna ve bazı küçük pazarlar da üstüne eklenince 80’in üzerinde ülkeye ulaşıyor popüler dizilerimizin satışları.

Satışlar Batı Avrupa’da da son yıllarda ivme kazandı. İtalya, İspanya önde. Romantik komedi türündeki genç oyuncuların yer aldığı bazı popüler dizilerimiz İtalya ve İspanya’da kendine büyük hayran kitlesi yarattı. Hatırladığım kadarıyla benim işlerimden “Paramparça” da İsveç’te haber önüne yayına girmişti...

Peki, bu pandemi dizi satışlarını nasıl etkiler?

Bana göre olumlu etkiler, çünkü dünyada yeni içerik üretimi durdu denecek kadar yavaşladı. Bu sebeple birçok ülke ve mecra hazır ürünlere (Çekilmiş, bitmiş, montajlanmış ve stoklu halde hazır olan dizilere) yönelmek zorunda. Sanırım bu konuda en hazırlıklı ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Daha önce bizim dizilerimizi yayınlamamış, almamış ülkeler ve TV kanalları da bizim dizilerimize yönelecektir. Arz talep dengesi itibariyle öyle olmak zorunda. Hatta ve hatta ben şahsen yurt dışı satışların Türk dizileri için ivme kazanacağını düşünüyorum. Hep birlikte göreceğiz.

Tabii her şey bu kadar güllük gülistanlık değil... Ciddi bir dublaj ve altyazı sorunumuz var son dönemde. Bunu sektör nasıl aşar, onu da dağıtımcı arkadaşlar düşünüp hal çaresine bakacaklar.

Kendi içinde talipleri ve paylaşımcıları artan, ancak yurt dışında Ortadoğuya rağmen büyüyen bir pazar var. Yurt dışı dağıtım işine girmek isteyen arkadaşların bilgisine...

Yorumlar (0)