22. Frankfurt Türk Film Festivali'nin en iyileri belli oldu

KÜLTÜR SANAT 02.07.2022, 10:12 02.07.2022, 16:11
22. Frankfurt Türk Film Festivali'nin en iyileri belli oldu

Frankfurt’ta Türk Sinema rüzgarı estiren 22. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivalinin kapanış gecesinde 7 dalda en iyilere ödülleri takdim edildi.  En iyi kadın oyuncu dalında “Koridor” filmindeki performanslarıyla  oyuncu Ayşe Demirel ve Emel Göksu , En İyi Erkek Oyuncu dalında ise “Sardunya” filmindeki performansı ile Ali Seçkiner Alıcı ve “Beni Sevenler Listesi” filmindeki performansı ile Halil Babür Altın Elma ödülünü kazandı.

Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nde  En İyi Film ödülü’nü “Okul Traşı” filmi kazandı. Festivalin kapanış ve ödül töreni CineStar sinemasında oyuncu Şencan Güleryüz sunuculuğunda gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen, Film-San Vakfı’nın Türkiye Proje ortağı olduğu festivalin kapanış töreni, Festival başkanı Hüseyin Sıtkı’nın konuşmasıyla başladı. Daha sonra festival danışmanı Fehmi Yaşar konuşmasında, 2023 yılı itibarı ile festivale yeni bir kategori olarak “Senaryo yarışması” da olacağını açıkladı. 

“Festivaller bizi insanlara ulaştırmanın yolu!”

Bu yıl “Sesini Yükselt!” temasıyla başlayan festivalde en iyi film ödülünü kazanan “Okul Traşı” filminin yönetmeni Ferit Karahan ödülünü festival başkanı Hüseyin Sıtkı’dan aldı. Karahan ödülünü alırken yaptığı konuşmada, sinemaya nasıl başladığını anlattı. Karahan “ Ödüller ve festivaller bizi insanlara ulaştırmanın bir yolu. Bu festival de benim için öyle. Hem Frankfurt için hem de ülkemiz için önemli bu yüzden hepinize teşekkür ediyorum.” dedi. 

Ödül alanlar listesi ise şöyle sıralanıyor;

  • En iyi Film                                    : Okul Traşı  –         Yönetmeni Ferit Karahan
  • En İyi Yönetmen                            : Fikret Reyhan –    Çatlak
  • En İyi Görüntü Yönetmeni          : Orçun Özkılınç –   Sardunya
  • En İyi Senaryo                                : Tufan Taştan ve Barış Bıçakçı - Sen, Ben, Lenin 
  • En İyi Müzik                                    : Orçun Erdoğan  - Bir Nefes Daha 
  • En İyi Kadın Oyuncu                      : Ayşe Demirel  ve Emel Göksu – Koridor
  • En İyi Erkek Oyuncu                    : Ali Seçkiner Alıcı – Sardunya / Halil Babür – Beni Sevenler Listesi

Kapanıştan önceki gün Frankfurt Belediyesi tarafından Romer meydanındaki tarihi belediye binasında düzenlenen resepsiyonda oyuncu, yönetmen, müzisyen, yapımcılar ve festival komitesi belediye yetkililerince ağırlandı. Frankfurt Belediyesi Kültür Daire Başkanı Dr. İna Hartwig, konuklara hitaben yaptığı konuşmada “Türkiye’den gelen konuklarımıza hoş geldiniz demek istiyorum” diyerek şunları söyledi; “Festivalimizde yer alan filmlerin her biri bize zor zamanlarda umut ve güç veren filmler. Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Arabistan gibi ülkelerden de filmler festivalde yer alıyor. Bizler de  yurtdışından gelen bu muhteşem filmleri izleme fırsatı buluyoruz. 2000 yılından bu yana yapılan festival çok yönlü programıyla heyecanını sürdürüyor. Bizim için festivale ev sahipliği yapmak büyük mutluluk. Kültürlerarası Transfer Derneği, Festival Komitesi ve konuklara çok teşekkür ediyorum.”

Resepsiyon sonrasında gerçekleştirilen Türk ve Alman yönetmenler ve yapımcıların bir araya geldiği toplantıya katılan Cansel Elçin, ünlü oyuncu Cüneyt Arkın’ı andı. 

Dijitalleşmenin sinemaya etkileri

Ardından “Dijitalleşmenin Sinemaya Etkileri” başlığında düzenlenen panele yapımcı Emre Oskay, Oyuncu Selen Uçer ve Ali Seçkiner Alıcı konuşmacı olarak katıldı. Dijitalin gelmesiyle aynı zamanda tüketimin artmasının sinemaya olumlu katkısının olduğunu söyleyen Oskay, dijitalin sektörün gelişmesine de katkıda bulunduğuna inandığını belirtti. Oyuncu Selen Uçer, oyuncu açısından bakıldığında  dijital ile kalitenin geldiğini, senaryo ve oyunculukların arttığını kaydetti. 

Sinemada Devlet desteği, Eğitim ve Kültür politikasına ihtiyaç var!

Oyuncu Ali Seçkiner Alıcı’da sesli sinemaya geçiş döneminde ne yaşanıyorsa , dijitale geçişte de aynı şeyin yaşandığına dikkat çekerek sinemanın geleneksel ritüellerinin kaybolduğuna inandığını söyledi. Alıcı, “Sinemada Devlet desteğine, eğitim ve kültür politikasına ihtiyacımız var!”

Konuşmacıların ortak noktada buluştuğu bir diğer başlık ise Türkiye’nin dünyaya çok fazla içerik üreten ve ihraç eden bir ülke durumuna geldiği oldu.

Festival kapanış ve ödül töreni bir sonraki yıl yeniden bir araya gelebilme temennileriyle sona erdi.

Yorumlar (0)