Bir aralık filmi: Love Actually!

KÜLTÜR SANAT 18.12.2020, 09:59 18.12.2020, 13:24
Bir aralık filmi: Love Actually!

Her aralık ayında karşısına kurulduğum romantik komedi filmi. Nerdeyse 20 yıllık. Türkçe ismi Aşk Her Yerde. 2003 yapımı. Oyuncularını sıraladığımız zaman en iyi İngiliz oyuncular seçkisinden fırlamış gibiler. Alan Rickman, Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thomson, Keira Knightley, Bill Nighy, Rowan Atkinson, Laura Linney, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor, Gregor Fisher. Kadro şampiyonlar ligi.

Noel temalı bu aşk filmini diğerlerinden ayıran en temel özellik iki kişinin kavuşumu üzerinden kurgulanmamış olması. İzleyenin modunu yükseltmesi ve dudaklarında bir gülümseme bırakması açısından bakıldığında hedefi on ikiden vuruyor. Klişe ve sabun köpüğü tabirlerine de uyuyor. Aşkı konu alan binlerce yapım içinde en iyi aşk filmi iddiasında değil elbette ama kurgusu, müzikleri, kadrosu, renkleri ve olay örgüsüyle sıcacık bir film.

Başrolü yok. Mevzu aşk ve herkesin hayatında o ya da bu şekilde var. Filmin açılışında da finalinde de havaalanı görüntüleri kullanılmış. Kalabalıkların içinde sarılan insanlar, uğurlamalar, sevinç ve gözyaşı. Heathrow Havalimanı ve Londra filmin önemli aktörleri gibi. Fransa Marsilya çekimleri ve kullanılan inziva evi ise huzurun adresi ve elbette orada da bir aşk doğuyor. Adı gibi aşk her yerde. İlk aşk, platonik aşk, yasak aşk, arkadaşa aşk, kardeşe aşk, başbakana aşk, dilini bilmediğine aşk, porno yıldızları arasında ki aşk, menajerine duyduğun aşk, cinsellik için aşk, en yakın arkadaşın eşine aşk. Aşk aşk aşk...

İzlemediyseniz pişman olmazsınız derim. Ali ile Ayşe mutlu sona ersin diye bir romantik film izlemek yerine bu çok başrollü, sevginin her biçimini iki saate sıkıştırabilmiş İngiliz filmine zaman ayırmayı her yıl tercih ediyorum.

Film müzikleri çok başarılı. Dido, The Beatles, Joni Mitchell, Mariah Carey, The Pointer Sisters, Kelly Clarkson, Sugababes, Norah Jones, The Beach Boys klasikleri filmin duygusuna ortak oluyorlar. Aslında bir Wet Wet Wet, hiti olan Love Is All Around şarkısını ise filmde yaramaz rock starı canlandıran Bill Nighty seslendiriyor.

Gülümsemek, dans etmek, ağlamak ve mutlu olmak için, sizi de Love Actually sever olmaya beklerim.

Filmi izleyip beğenenler için de minik bir detay paylaşayım. İngiltere’de Afrika’daki kıtlık sorunu için kurulan hayır kurumuna her yıl bir gece ayrılıyor ve para toplanıyor. 2017 yılında, Red Nose Day olarak anılan gün de Love Actually 2 (Red Nose Day Actually), adıyla 15 dakikalık kısa bir film daha yayınlandı. Kadronun ünlü ama çok az bir kısmını tam 14 yıl sonra ki halleriyle izleyebiliyorsunuz. İlkinin tadı yok elbette, bir de Afrika’yı kim bu hale getirdi diye düşününce ortaya çıkan ironi ruhsuz gelebilir, yine de belki neymiş ne olmuşlar diye bakılabilir.

Yorumlar (0)