Engelsiz Filmler Festivali, “Çocuklar İçin” seçkisi ile dikkat çekiyor

KÜLTÜR SANAT 26.09.2023, 16:39 26.09.2023, 16:52
Engelsiz Filmler Festivali, “Çocuklar İçin” seçkisi ile dikkat çekiyor

Engelsiz Filmler Festivali, ilk yılından bugüne kadar yeni nesil sinemacılara esin kaynağı olmayı ve onların hayal güçlerini geliştirmeyi amaçladığı “Çocuklar İçin” seçkisinde bu yıl; Thorsten Drößler ve Manuel Schroeder’ın Paolo'nun Mutluluğu, Britt Raes’in Luce ve Kaya, Augusto Schillaci’nin Atlıkarınca ve Madeleine Homan’nın Kürkfilmlerine yer verecek.

Festival bu yıl 20-26 Ekim tarihleri arasında Ankara'da Paribu Cineverse ANKAmall, Goethe Institut ve 4-5 Kasım’da Eskişehir’de Cinema Pink Kanatlı AVM salonlarında izleyicilerle buluşacak. 14 filmin yer aldığı Kısa Film Yarışması ise tüm Türkiye’den 20-26 Ekim tarihleri arasında eff2023.muvi.com adresinden çevrim içi olarak takip edilebilecek.

Gözyaşlarıyla Çiçekler Açtıran Bir Adamın Hikayesi

Thorsten Drößler ve Manuel Schroeder’ın Paolo'nun Mutluluğu (Paolo’s Happiness) filmi bu yıl “Çocuklar İçin” seçkisinde yer alıyor. Film, üzgün olduğunda üzüntüsünü dışarı atmak, rahatlamak için ağlayan, mutlu olduğunda ise sevincinin daha da katlanarak artmasını sağlayan Paolo adlı bir adamın, her gözyaşının düştüğü yerde kırmızı çiçeklerin açmasını fark eden köy halkıyla yaşadıklarını konu alıyor. Paolo’nun çiçek açtıran gözyaşları ile ilgilenen köy halkı tarafından yaşanılan olaylara ışık tutan film, ağlamanın özgürleştirici yanına gönderme yapıyor.

Bir Kaya Yaratığı ile Çocuğun Ortak Yönlerini Keşfetme Hikayesi

Yönetmen Britt Raes’in Luce ve Kaya (Luce and the Rock) filmi, seçkideki filmlerden bir diğeri. Annesi ile sakin bir köy hayatı yaşayan ve sadece karanlıkta korkan bir çocuğun ışık çubukları sayesinde güvende hissetmesiyle başlayan filmde, Luce, bir gün köylerine bir kaya yaratığının saldırmasıyla tüm düzenini kaybediyor ve öfkelenerek kaya yaratığını uzaklaştırmak istiyor. Bu yolculuk esnasında ise aslında kaya yaratığı ile ortak yönlerini keşfediyor.

Eğlence ve Mutluluk Dolu İçten Bir Hikaye

Seçkide yer alan Augusto Schillaci’in yönettiği Atlıkarınca (La Calesita) filmi, hayatlarını çocukların eğlenceyi ve mutluluğu bulmalarına adamış olan Arjantinli atlıkarınca operatörlerinin azimli hikayesini gündeme taşıyor.

Bazı Şeylerin Göründüğü Kadar Kolay Olmadığının Hikayesi

Yönetmen Madeleine Homan’ın Kürk (Fur) filmi ise seçkide yer alan bir diğer filmler arasında.  Film, kalabalık bir şehirde yaşayan bir kızın ablasıyla dışarı çıktıklarında ablasının gri kürklü ve boynuzlu hayvanımsı bir yaratığa dönüştüğünü gören küçük kızın, mücadelesini konu alıyor. Kürkü yok etmek için mücadele eden küçük kız, en iyi yolların bile işe yaramadığını ve bazı şeylerin göründüğü kadar kolay olmadığını öğreniyor.

Sınırsız Hayalleri Canlandırma Atölyesi

Çocukların kendi yarattıkları karakterler ve öykülerle, canlandırma film denemeleri yaptıkları atölye çalışması, 9-12 yaş grubundan sinema meraklılarını canlandırma sanatıyla tanıştırıyor. Katılımcıların kendilerini canlandırma sanatı ile ifade etmelerini sağlayacak atölye, canlandırma sanatçısı Deniz Öcal tarafından 24 Ekim Salı günü saat 10:30’daki “Çocuklar İçin” gösteriminin ardından 12:00–16:00 arasında Goethe Institut Ankara’da gerçekleştirilecek. Kontenjanın 12 katılımcıyla sınırlı olduğu atölye için Engelsiz Filmler Festivali’ne başvurulabilir.

Otizm Dostu Gösterim

Otizm spektrum bozukluğu yaşayan çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerini sağlayan “Otizm Dostu Gösterim”de, bu yıl Çocuklar İçin seçkisinde yer alan filmlerin tamamı sinemaseverlerle buluşacak. Her bir film, loş ışıklarla aydınlatılan bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilirken, seyirciler gösterim sırasında salonda yiyece, içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler.

Sinemaya Eşit Erişime Destek Veren Tüm Destekçilerimize Teşekkürler

Festivalin destekçileri arasında ABD Büyükelçiliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Birliği CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, British Council Yaratıcı İş Birlikleri Hibe Programı, Hollanda Krallığı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Goethe-Institut yer alıyor.

Yorumlar (0)