Ümit Köreken: “Bir Umut, her anlamda en çok beni büyüttü”

KÜLTÜR SANAT 03.10.2022, 11:40 03.10.2022, 13:30
Ümit Köreken: “Bir Umut, her anlamda en çok beni büyüttü”

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 59.Antalya Altın Portakal Film Festivali, söyleşilerle dolu bir günü geride bıraktı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan bir anne-oğul sevgisizliği ve bağlanma bozukluğunu anlatan “Bir Umut” filminin gösterimi yönetmen-senarist Ümit Köreken, senarist, yapımcı Nursen Çetin Köreken, oyuncular Baran Şükrü Babacan, Eylem Yıldız, Savaş Baytok, Deniz Yerdelen, filmin müziklerine imza atan Cafer Ozan Türkyılmaz ve görüntü yönetmeni İbrahim Çaltılı’nın katılımıyla gerçekleşti.

Ümit Köreken: “İlk uzun metraj filmim “Mavi Bisiklet” bir büyüme, gereğinden fazla sorumluluk alan bir çocuğun hikâyesiydi. “Bir Umut” da 35-40 yaşlarına gelmesine rağmen bir türlü sorumluluk alamayan, büyüyemeyen, travmalar içinde yaşayan bir adamın hikâyesi. Hem yönetmen hem de senarist olarak aslında benim de hikâyem. “Bir Umut” her anlamda en çok beni büyüttü.”
 
Nursen Çetin Köreken: “Özellikle yaralanmış erkekler, yaralanmış kadınlar ve yaralanmış coğrafyada yaşadığımız, ilişkileri tek başına yaşayamayan bir coğrafyada olduğumuzdan bunları bir senaryoda ortaya koymak zordu. Biz de büyürken bu zorlukları gerek kentte gerek doğuda gerek batıda her şekilde yaşıyoruz. Ama kadın olarak daha çok yaşıyoruz. Burada yaralanmış bir erkekten bahsediyoruz ama kadınlara dönüp baksak orada da yaralanmış, kendi olamamış, sesini duyuramamış kadınlarımız çok.”

Eylem Yıldız: “Çok kolay gibi görünen zor bir mesele aynaya bakmak, hepimiz için bir büyüme filmi oldu bir miktar. Kendine, ilişkilere daha da yakında bakıyorsun, gerçekten mikro bir ameliyata girmiş gibi hissettik ön çalışmada. Çok şey düşündüm kendi hayatımla ilgili, korktum. Çünkü çok zordur kendi bildiğin dünyayı anlatmak.”
 
Baran Şükrü Babacan: “Ben Antalyalıyım, burada doğdum büyüdüm, 15 yaşında ilk kez sahneye biraz önce film izlediğimiz yerde adım attım.  O yüzden fazla duygusalım açıkçası. Ben herkesin kendine özgü ve içine baktığınızda çok büyük açmazları olduğuna inanıyorum. Her oynadığım karakterde de o kişinin açmazlarıyla ilgilenmeye çalışıyorum. Ben de tiyatro yapıyorum, sinema filmlerinde oynamak istiyorum, Umut da öyle ama kendine has çok özel bir geçmişe sahip. Onun 45 saatlik bir zaman dilimine tanık oluyoruz. Hayatının belki de yıkıldığı ve çok başka yerlere döndüğü.”

Yorumlar (0)