Denemeden kıyafet alma dönemi başladı

MODA 05.08.2020, 13:39 05.08.2020, 16:43
Denemeden kıyafet alma dönemi başladı

E-ticaretin gelişmesi, dijital platformlarda geçirilen zamanın artması, sosyal medyanın etkin olarak kullanılması ve pek tabii pandeminin etkisiyle insanların alışveriş alışkanlıkları da değişti.

Alışveriş büyük bir hızla dijitale dönerken, tüketicilerin tercihleri farklılaştı. Daha önceden evden hazırlanıp aracıyla, taksiyle ya da toplu taşıma araçlarıyla mağazaya gelip beğendiği ürünleri seçen, kumaşlarına dokunan, o kıyafetleri deneyip seçim yapan müşteri artık yok. İnternetin sunduğu olanaklarla müşteriler artık evinden çok vakit harcamadan e- ticaret sitelerini ziyaret edip bir tuşa basarak alışverişini tamamlamaya başladı. Hal böyle olunca küçüğünden büyüğüne birçok firma internette e-mağaza açmanın detaylarını öğrenmeye başladı.

Kıyafetlerin denemeden, dokunmadan alınması konusunda benim gibi tutucu olan birçok kişi de pandemi zamanı mecbur kalıp internetten alışveriş yaptı. Perakende sektöründeki bu değişim toptan satış ilkelerini de değiştirdi. Fuarların iptal olması, uçuşların kapanması, Covid-19’un etkisiyle toptan satış yapan firmalar yüz yüze görüşemiyorsak videolu sunumlar hazırlarız dediler ve yepyeni bir dönemi başlattılar. Sunumlar için ürün detaylarını ayrıntılı şekilde anlatılıp, mankenlerle tanıtım videoları hazırladılar. Müşterileriyle kesintisiz bağlantı kurabilmek, ürünleri iyi bir ışıkla gösterebilmek için çoğu firma showroom'larını neredeyse küçük bir stüdyoya çevirdi demek yanlış olmayacaktır.

Ürünlerini sanal ortamda seçen perakende satış firmaları ise kendi müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için toptan satış firmalarından ürünler hakkında daha fazla bilgi talep ediyor artık. Kumaşların ayrıntılı içeriklerinden renklerin pantonedeki karşılıklarına, kullanılan materyallerin onay belgelerinden ürünün manken üzerindeki duruşuna kadar birçok detayı öğrenmek istiyor. Tüm bu detaylar ürünlerin kullanım etiketlerinde yer almasına rağmen satın alma departmanları hazırlanan sunumlarda bunların anlatılmasından yana.

Yeni dönem “Kıyafet denemeden alınır mı, kumaşına dokunmadan olur mu hiç, bedeni bana tam olarak uyacak mı?” sorularını soran alıcıların değiştiğini ve üretim yapan firmaların bu değişikliğe karşı elastik olup hemen uyum sağladığını gösterdi. Dijital pazarlama son dönemin en çok konuşulacak işlerinden biri olacak. Tekstil sektörü de yeni çağa kolaylıkla adapte olacak. Bundan sonra kalitenin artırılaması için müşteri deneyimleri ve geri dönüşleri referans alınacaktır.

Yorumlar (0)