"Trajik olan her şey aynı zamanda komedidir"

RÖPORTAJ 09.04.2021, 19:21 13.04.2021, 11:46
"Trajik olan her şey aynı zamanda komedidir"

2017’den bu yana birçok sahnede gerçekleştirdiği gösterileriyle, stand-up sektörünün erkek egemen yapısına adete baş kaldıran, hayatın trajikomik hikayelerini kadın bakış açısıyla kahkaya dönüştüren Lesli Karavil şu sıralar BluTV'de "Lesli ile Stand Up" isimli gösterisiyle yer alıyor... Biz de “kadınlar güldüremez” inancının üzerine toprak atan Karavil'le samimi bir sohbete imza attık...

İnsanları güldürebildiğinizin farkına ilk ne zaman vardınız?

Aslında insanları güldürmek aile arasında çok küçükken başladı. Ailemi bir arada tutmak ve beni görüp dinlemeleri için geliştirdiğim bir yöntemdi. Dolayısıyla küçüklükten beri hikaye anlatan ve güldüren biri oldum. O zamandan başlayan bu strateji yaşamımın ileriki kısmında kariyerimin bir parçası oldu.

"HER AN KOMİK BİRİ DEĞİLİM"

Genel olarak normal hayatınızda da komik bir kadın mısınız?

Aslında her an komik biri değilim. İnsanlarla bir araya gelince ve özellikle kalabalık arttıkça bu yönüm ortaya çıkar. Genelde dinleyen, insanların hikayelerini dinlemekten keyif alan, insan sistemini ve yaşamı inceleyen, merak eden biriyim ben.

Gösterilerinizi hazırlarken nelerden besleniyorsunuz?

Gösteriyi hazırlarken o an yaşadıklarımdan ve gözlemlediğim konular üzerinden metnimi oluşturuyorum. Genelde anlatmak istediğim bir konu oluyor. O sıra kafamı kurcalayan beni aslında düşündüren hatta belki de mutsuz eden konuları komedi ile seyirciyle buluşturmaya çalışıyorum.

"GENELDE BİR KONU İLE DERDİM VAR"

Üretmek için özel bir çabanız oluyor mu, yoksa zaten hayatın içinde gelip sizi buluyor mu konular?

Hayal gücü geniş biriyim. Anlattıklarımın hepsi gerçek olmayabiliyor. Bazen hayalimden de hikayeler üretiyorum, olanı genişletiyorum, süslüyorum. Yaşadığım veya gözlemlediğim durum daha da komik nasıl olurdu diye soruyorum. Hayatta her an komik durumlarla karşı karşıya kalıyoruz ama stand-up yapmak sadece komik hikaye anlatmaktan ibaret değil. Bir yapı kurmaya çalışıyorum. Genelde bir konu ile derdim var ve o konu üzerinden ilerleyip, o konuyu destekleyen yan hikayeler oluşturuyorum. Gözlemlediğim bazı olayları da kendi üzerimden anlattığım oluyor.

Kadından komedyen olmaz algısını kıran isimlerden birisiniz. Kadınlar komedi yapamaz ifadesine karşılık siz ne dersiniz?

Konu kadın veya erkek olmak değil. Ben elbet bir kadın olarak bunu yapmaktan gurur duyuyorum. Kadınlar güldüremez bir inanç. Buna inanan kişinin gösterimi seyretmesine de gerek yok. İnsanları mutlu etmek ve güldürmek bana haz veriyor ama herkesin beni beğenmesini beklemiyorum. Ben yaptığımdan keyif aldığım sürece ve seyircim olduğu sürece de yapmaya devam etmek istiyorum. Herkesi mutlu etme peşinde değilim. Bir yolculukta adımlar atıyorum ve ben de öğreniyorum. Bir insanı yargılamak, kadın veya erkek olarak etiketlemek çok kolay yöntemler. Önemli olan yapmak, devam etmek, bir konuya kafa yormak. Ben bir oyuncu ve komedyen olarak kendimi geliştirmek için kafa yoruyorum.

"GEÇ KALDIK DİYE BİR ŞEY YOK HAYATTA"

Sahneye çıkmak için neden bu kadar beklediniz? Kendinizi geç kalmış hissediyor musunuz? Pişmanlık var mı?

Bu güç bugün bende var. Bu bir yolculuk sonucu oluştu. Üstelik geç ne demek? Kime göre neye göre geç? Doğru zaman benim için bu zaman. Başka bir şekilde düşünmek beni ilerletmez. Onun için de düşüncelerime dikkat ediyorum. Düşünceler sizi esir alır hareketsiz kılar eğer doğru yönlendirmezsek. Geç kaldık diye bir şey yok hayatta. Yapmak ve yaşamak var.

Gözlemlerinize göre insanlar en çok neye gülüyor?

Samimiyet, açıklık ve dürüstlük ilk etapta bağ kurmamı sağlıyor. Kendimde olan kusurları, korkuları, başarısızlıkları anlatmak elbet başkalarında da bir yere dokunuyor. Bir nevi yaptığımız aptallıkları kendi üzerimden anlatıyorum. Kendi hikayemmiş gibi. Benzer hikayeleri yaşayan birçok insan var. Hikayeler değişir ama duygular aynıdır. Komedi yaparken cesur olmak, bilgili olmak, spontane olmak, anda olmak ve sahnede olduğun sürede olacaklara teslim olmak çok önemli. İnsanlar kendilerinden bir parça görmek isterler. Anlattıklarımın onların kafasında bir dünya oluşturmasını sağlamaya çalışıyorum. Kendilerinin söyleyemediklerini birinin söylemesi de onları güldürüyor.

"KENDİMİZE SÖYLEDİĞİMİZ YALANLARA GÜLÜYORUM"

Peki, sizi en çok güldüren nedir?

Hayatın içinde sıkı sıkı tutunduğumuz şeyler beni güldürür. Çok inandığımız, savunduğumuz konular ve bir ömür boyu bunları savunarak hayatımızı geçirdiğimiz duygular ve düşünceler. Kendimizi inandırdığımız konular ve olanı bırakmaktan korkumuz, kendimize söylediğimiz yalanlar. Trajik olan her şey bir komedidir de. Sadece nasıl anlattığına bağlı.

Bu alanda örnek aldığınız bir isim var mı?

Türkiye’de tabii ki Cem Yılmaz çok değerli bir şovmen ve asla vazgeçemediğim onların şakaları ile büyüdüğüm Huysuz Virgin; Seyfi Dursunoğlu, Ferhan Şensoy, Levent Kırca, Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Kemal Sunal benim için çok değerli sanatçılar. Bunla beraber yurt dışında Wanda Skyes çok değerli bir kadın komedyen, Ali Wong, Kevin Hart, Ricky Gervais, Louis CK, Dave Chapell, Ellen de Generes, Jerry Seinfeld, George Carlin ve Robin Williamsın sahne aldığı showlar çok keyifli. Her biri kendine has ve bu çok değerli.

"KOMİKTİ BUNA NİYE GÜLMEDİNİZ DİYORUM"

Gösterilerinizde reaksiyon almamak gibi bir korkunuz var mı?

Olabiliyor. Sakin olmak ve devam etmek gerekiyor. Samimiyetle soruyorum, komikti bu niye gülmediniz diyorum. Ona gülüyorlar. Sonuçta gösteriyi ilk kez seyirci ile buluşturduğunuzda yazdıklarınıza güleceklerini umut ediyorsunuz ve süreç içinde gösteriyi şekillendiriyorsunuz. Her gösteride farklı oluyor. Elbet bazen enerjiniz çok iyi bazen tam değil. Sorun yok. Bu da öğrenme yolunda adımlar. Enerjimi hem sakin tutmak hem de yüksek enerjide sahnede olmayı hep hedefliyorum.

Oyunculuk mu stand-up mı? Kendinizi daha rahat hissettiğiniz alan hangisi?

Stand-up yapmak ne kadar korku verse de sahneye çıkmayı çok seviyorum ve bu işi iyi yapabiliyorum. Daha da iyi yapacağım. Oyunculuk ise içimdeki farklı odalarla bağlantıya geçmemi sağlıyor. Komedi belki de en kolay bağlantıya geçtiğim, en rahat olduğum oda ama asla tek oda o değil. Komedyen kişi biraz karmaşık bir yapıya sahiptir. Yaşadıklarımı ifade etmek, ayakta kalmak için bu yöntemi geliştirdim. Ama artık tek mermim o değil. Keyif aldığım bir çok halim var. Farklı projelerde yer almak ve farklı karakterleri de canlandırmak çok değerli benim için.

"BİR SENARYONUN İÇİNDE OYNAMAK İSTERİM"

Yeni projeler var mı?

Yeni bir stand-up yazma yolunda ilerliyorum. Bir senaryo için çalışıyorum şu an. Yazmak ve başka yazar arkadaşlarla da çalışmak çok hoşuma gidiyor. Bu senaryonun içinde de oynamak isterim. Bu tarz daha çok iş yapmak istiyorum. Yani daha kapsamlı. Hem yazdığım hem oynadığım işlerde.

Yorumlar (0)