Aslı İnandık ile “Heykel mi?” macerası başladı

TV 09.06.2022, 15:24
Aslı İnandık ile “Heykel mi?” macerası başladı

Ünlü oyuncu ve komedyen Aslı İnandık’ın, Türkiye’nin dört bir yanındaki çok konuşulan heykelleri inceleme macerası başladı. “Heykel mi?” ile İnandık’ın ilk durağı İstanbul Alibeyköy’deki mısır heykeli olurken, ikinci bölümde ekip Mersin’in Mut ilçesine giderek Karacaoğlan ve Karacakız heykellerinin peşine düştü. 

GAİN’de yayınlanmaya başlayan “Heykel mi?” isimli “neo-belgeselde”, Aslı İnandık’ın ilk durağı Alibeyköy oluyor. Tepesinden su fışkıran dev mısır heykelini hakkıyla yorumlayabilmek için önce tarihten feyz almak gerektiğini düşünen İnandık, araştırma yapmak için Arkeoloji Müzesi’ni ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümünü ziyaret ediyor. 

Figüratif heykellerden akademik eserlere nasıl geçilir?

İstanbul meydanlarında, söz konusu mısır heykeli de dahil 100’ün üzerinde figüratif heykeli bulunan heykeltıraş ve ressam Orhan Albaş ise, kiminin alay ettiği bu heykellerle ilgili farklı bir perspektif sunuyor. Albaş, “Bunları yapıyoruz. Neden yapıyoruz? Para kazanmamız lazım. Ayakta kalmamız lazım. Öğrenciler yetiştirmemiz lazım. Tablolar yapabilmemiz lazım. Akademik bir başkan olsa, zaten bunu görmek istemiyorum der. Akademik insanlar seçersek başımıza, onlar akademik taleplerde bulunursa, biz de akademik işler yapabiliriz” diyor.

Genel güzellik algısına kafa tutan heykeller

İnandık ve “Heykel mi?” ekibi ikinci bölümde Mut’un yolunu tutuyor. Aşkları efsanelere konu olmuş Karacaoğlan ve Karacakız’ın çok konuşulan heykellerini bir dinlenme tesisinin girişinde buluyor. İnandık’ın sohbet ettiği emekli öğretmen ve şair Muzaffer Kılıç konuyla ilgili “Mut’ta Karacaoğlan çok sevilir. Bu sevgiyi yansıtmak için alelacele, oradaki bir mimar arkadaşın özensiz, çabucak yaptığı bir heykel” bilgisini veriyor.

Sıra dışı bedensel oranları ve ifadeleriyle genel güzellik algısına adeta kafa tutan bu heykelleri yorumlamak için İnandık, bir medikal estetik uzmanının yanı sıra Anamur Muz Güzeli Yarışması jürisi ve yarışmanın 2018 birincisiyle de görüşüyor. Sonunda güzelliğin tek başına destan yaratmaya yetmediğini, bunu ancak aşkın başarabileceğini anlıyor ve bir an kendi hayatını sorguluyor. 

Her perşembe yeni bölüm yayında

Alibeyköy’ün mısırı, Denizli’nin horozu, Diyarbakır’ın karpuzu, Gemlik’in zeytini, Rize’nin çay bardağı, Mut’un Karacaoğlan ve Karacakız’ı… Her biri çok tartışılıp sosyal medya yıldızı olan şehir heykelleri, ilk kez bir GAİN Orijinal belgeselinde buluşuyor. Ünlü oyuncu Aslı İnandık onları yerinde inceleyerek bir belgeselci hassasiyetiyle sorguluyor: Bunlar gerçekten heykel mi? Heykel nedir? Estetik açıdan nasıl değerlendirilmelidir? Güzel veya çirkin denerek tanımlanabilir mi? Şehir heykelleri hakkındaki kapsamlı ve bilgilendirici içeriğinin yanı sıra komedinin sınırlarını da zorlayan neo-belgesel “Heykel mi?”, her Perşembe iki yeni bölümüyle GAİN’de. 

Yorumlar (0)