RTÜK’e göre ceza ama bize ödül

BELGESEL 09.06.2020, 11:11
RTÜK’e göre ceza ama bize ödül

Karantinalı günlerde yaptığım şeylerden birisi de bol bol belgesel izlemek oldu. Kimi zaman hayvanlarla ilgili, bazen biyografi, sık sık da komplo teorileriyle ilgili… Film izlemek bize başka bir dünyanın, duyguların kapısını aralarken belgesel izlemek dünyamızı aydınlatıyor. Hiç bilmediğimiz konuları, hiç gitmeyeceğimiz yerleri bize getirirken, sadece eserlerini bildiğimiz sanatçıların hayat hikayelerini de bize sunuyor. Bir de komplo teorileriyle ilgili olanlar var ki onlar da kafamızı farklı çalıştırmamızı sağlıyor.

RTÜK, bazı programlara ceza kestiği zaman kanalda o saatte belgesel yayınlamasını istiyor. Kanala ceza olan bu durum aslında bizler için ödül oluyor. Ne yazık ki belgesellerin bu şekilde ceza yaptırımlarına karşılık televizyonda yayınlanması da belgesel algısını değiştiriyor. Belgesel sanki kötü bir şeymiş gibi ceza verildiğinde yayınlanıyor.

Şimdilerde şanslıyız. Dijital platformda istediğimiz her programı izleyebiliyoruz. Kendimize ödül vermek için belgeselleri açıp aydınlanabiliyoruz.

Bir dizi projesi için YouTube’da bir bölgeyi araştırırken o bölgenin belgeseline rastladım. Onu izledim ve ona benzer birçok belgeseli de izleme şansım oldu. İnsanlar benim bir gün aklıma gelecek ve internetten arama yapacağım hemen hemen her konuda belgesel film çekmişler. Hatta belgesel filmi nasıl çektiklerini de çekmişler. Müthiş bir emek, müthiş bir sabır… Aylarca hatta yıllarca o kareyi yakalamak için beklemek… Şahsen ben o kadar sabırlı biri değilim. İzlediklerim karşısında belgeselcilere saygım bir kat daha arttı… Belki onlar dizi setindeki kadar kalabalık bir kadro ile çalışamıyor, dizi çekimlerinde harcanan parayı harcayamıyor ama bize yıllarca eskimeyecek bilgileri sunup arşivlenmesini sağlıyorlar.

Bu süreçte bir şey dikkatimi çekti. Herkesin sevdiği bir konu var ve onun da mutlaka belgeseli var. Kimi hayvanların dünyasını merak ediyor, kimi uzayı, kimi değişik ülkeleri merak ediyor, kimi bilinmeyen güçleri… Herkesin ilgi ve merakına uygun belgesel seçeneği var internette… Eskiden birbirimize film önerirken bu süreçte belgesel önermeye başladı arkadaşlarım…

Belgeselcilere hak ettiği değeri verin. Film ya da dizi izlemek eğlenceli olabilir ama belgesel izlemek aydınlatıcı, merak uyandıran, sorgulayıcı… Kendimizi geliştirmek için bilgilenmeye ihtiyacımız var.

Sağlıklı güzel günlere…

Yorumlar (0)