Fit misiniz? Bu testle anlayın!

SPOR 13.06.2020, 11:04 13.06.2020, 11:06
Fit misiniz? Bu testle anlayın!

Fit olmak her gün egzersiz yapmak mıdır yoksa boğum boğum kaslı olmak mı? Fit olmak dar kalıpta S beden giymek midir yoksa insanın kendine yakışanı mı giymesidir? Fit olmanın belli bir ölçüsü var mıdır yoksa herkesin ölçüsü kendine kadar mıdır?

Fit olmakla ilgili kafada deli sorular döne dursun, gelin biz önce bu "fit olmak" teriminin kökenine inelim. 1600’lü yıllarda ‘process of fitting’ yani ‘eşleme/oturtma süreci’ kökeninden türemiş, bir şeyi başka bir şeye eşleme anlamına gelen bir kelime. Sonrasında 1800’lü yıllarda sporda kullanılmaya başlanmış ve “Hareket için uygun şekilde antrene olmuş” anlamı kazanarak günümüze kadar evrilip devrilerek gelmiş.

Devrilmiş bir kelime, çünkü bugünlerde asıl anlamını kaybederek yalnızca görünüş ve çekicilikle bağdaştırılıyor. Fit bir kadın dediğimizde aklımıza ilk gelen uzun, ince, seksi bir vücut, sahil rüzgarında savrulan bukle bukle saçlar ve bikini geliyor. Benzer şekilde fit bir erkek dediğimizde uzun boylu, kaslı, belirgin six pack’leri olan, yanık tenli yağız bir delikanlıyı hatırlıyoruz. Hemen hemen hepimizin kafasına kazınmış olan bu fit tipler acaba gerçekten bizim fit algımız mı yoksa medyanın, tekstil sektörünün, pazarlama hilelerinin bize pompaladığı sahte bir imaj mı?

Hepimiz Victoria's Secret meleği ya da Biscolata erkeği olma hayali peşindeyken bu uğurda harcadığımız zaman ve para da cabası. Hadi kendine karşı dürüst ol, kaç kere spor salonuna yazıldın ama gitmedin? Bir heves eve aldığın koşu bandını kaç kere kullandın? Her sabah yeşil smoothie içeceğim diyerek aldığın makine hangi dolapta tozlanıyor? Brezilya fındığı, bilmem nere fıstığı, cart tohumu, curt ezmesi vs. süper yiyeceklere ne oldu?

Bırakalım sahte Barbie ve Ken tiplerini bir kenara ve kendimize bakalım. Öncelik sağlıklı olmak. Tıbbi olarak sağlığınız yerindeyse evde basitçe uygulayabileceğiniz 2 test ile fit olup olmadığınız hakkında ufak da olsa bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Test 1; bir sandalye ve kronometreye ihtiyacın var. Sandalyeye oturup kalkacaksın. 10 kere oturup kalkman kaç saniye sürüyor? 35 yaşın altındaki erkeklerde 10 sn ya da daha az, kadınlarda ise 12 sn ya da daha az ise evet iyi durumdasın.

Test 2; step tahtası ya da 1 basamak merdivene ihtiyacın var. 3 dakika boyunca adım adım basamağa çıkıp ineceksin. Sonra da nabzını ölçeceksin. 35 yaşın altındaki erkeklerde nabız 105 veya altında, kadınlarda 110 veya altında ise evet fitsin…

Tabii ki bu 2 basit testle fitsin veya değilsin demek doğru değil ama bir fikir vermesi açısından gayet etkili bence.

Fit olmanın gerçek anlamına dönersek "Hareket için uygun şekilde antrene olmuş", uygun seviyede, uygun sürede, uygun antrenman yapmak sizi daha sağlıklı, daha zinde ve daha fit yapar. Yaşam kalitenizi artırmak için daha az oturun, daha çok hareket edin. Yaradılışımızda oturmak yok.

Yorumlar (0)