Kaç dakika yüzersen spor yapmış olursun?

SPOR 31.07.2020, 22:56 02.08.2020, 09:27
Kaç dakika yüzersen spor yapmış olursun?

Bir egzersiz danışmanı olarak bana en çok sorulan sorulardan biri de şu, “Tatilde yemenin, içmenin ucu biraz fazla kaçacak, nasıl dengeleyebilirim?”

Dengeleme meselesi ilginçtir. Çünkü genelde öğlen pizza yediysen akşama salata yediğinde dengelenmiş olur gibi bir düşünce var. Bu yanlış değil ama aslında değerlendirilmesi gereken bundan biraz daha karmaşık bir süreç.

Neyi ve neden dengelemen gerekiyor, yani asıl amacın ne? Önemli olan bu sorunun cevabı.

Eğer asıl amacın kilo kaybıysa ve kilonu belirli aralıklarla örneğin 15 günde 1 ölçüyorsan, o zaman 1 günü dengelemektense 15 günlük kalori açığına odaklanman daha doğru olabilir. Bu 15 gün içerisinde aldığın toplam kalori ve harcadığın toplam kalori senin tartıda gördüğün sayıyı etkileyecek asıl faktör.

Zaten normalde öğlen çok yediysen akşama daha az acıkmış olacağın için daha az yeme eğiliminde olacak ve akşamı daha hafif geçirmiş olacaksın. Bedeninin sesine kulak verirsen onun kendini dengelediğini göreceksin.


Bunun dışında eğer amacın mevcut kilonu korumak ve sağlıklı yaş almaya devam etmekse o zaman bildiğin gibi dengele ama bir de yediklerinin seni ne kadar beslediğine kulak ver. Kalori olarak dengeliyor olabilirsin ama besleyicilik olarak eksik kalıyor olabilir. Genel olarak sağlıklı beslenip sporunu yaptığın sürece kahvaltıda yediğin pişiye ya da akşam içtiğin 2 kadeh şaraba çok takılmana gerek yok sanki.

Yine konunun bir noktasında spora geldik. :)

Spor hayatının bir parçası mı? Yoksa bahar aylarında başlayıp “2 ay sonra tatile gideceğim, o zamana kadar popoyu ve göbeği biraz toplamam lazım” dediğin bir tatilden önce son çıkış tabelası mı?

Eğer ikinci cümle sana daha yakın geliyorsa öncelikle şunu söyleyeyim, bedenin için iyi bir şey yapmıyorsun, net!

Tatilde spor yapmaya devam ediyorsan sana hiç sözüm yok.

Evet, o aradaki 15 günlük tatilinde de spor yapmaya devam etmen gerekiyor. İlla otelin fitness salonuna gidip aletlerle çalışmak zorunda değilsin. Eğitmeninle online ders yapabilirsin. Bu pandemi döneminin hayatımıza kattığı en büyük değişiklik herhalde bir şeyleri online yapmaya alışmak oldu. Gün aşırı 5-6 km tempolu yürüyüş/koşu yapabilirsin. Haftada 4-5 gün kendi vücut ağırlığınla 45 dakika egzersiz yapabilirsin. Bunların hepsi tatilde de yapabileceğin harika aktiviteler. Fakat yüzmeyi bu kategoriye dahil etmiyorum, dikkat edersen…



“Ben tatilde çok yüzüyorum, ekstra spor yapmama gerek yok” diyorsan sana birkaç sorum var. Cevapların evet ise tamam egzersiz amaçlı yüzmeye devam et. Hayır ise hemen 3 dakika plank yap. :)

  • Yüzmeyi biliyor musun? :) Suyun üzerinde salınmaktan bahsetmiyorum, tekniğini bilerek, dengeli ve düzenli kulaç atmaktan bahsediyorum.
  • Yüzmeye başladığında nefesin kesilmeden, 10 kulaçta yorulmadan, etrafa su sıçratmadan, tempolu bir şekilde 20-25 dakika durmadan yüzebiliyor musun?
  • Durmadan, nefesini kaybetmeden, tempolu bir şekilde, minimum 20-25 dakikalık bu yüzme egzersizini her gün yapıyor musun?

Eğer cevapların evet ise tamam bildiğin gibi devam et. :)

Değilse önce sağlıklı yaşamak için sporu ve dengeli beslenmeyi hayatının bir parçası haline getirmeyi öğrenerek işe başla. Bırak öğlen yediğin pizzayı akşam salatayla dengelemeyi.
Sen sağlığın için doğru hamleleri yaparsan herhangi bir şeyi başka bir şeyle dengelemene de gerek kalmaz zaten.

İyi bayramlar...
 

Yorumlar (0)