Pandemi sporu sakatlanmaları

SPOR 26.12.2020, 10:39
Pandemi sporu sakatlanmaları

Pandemi dönemi boyunca hayatımıza daha da entregre olan online egzersiz programları, kişileri hareketsizlikten kurtarmak, motivasyon sağlamak, bedenen ve zihnen dinçlik getirmek için harika ama diğer yandan beraberinde getirdiği sakatlıklara dikkat etmek gerekiyor.

Mart ayında evlerimize kapandığımızda Türkiye’de canlı olarak ilk online egzersiz programını biz yayınladık ve haftalar hatta aylar boyunca bu canlı yayın derslere devam ettik. Hem canlı yayın derslerimde hem de birebir yada grup derslerimde en dikkat ettiğim nokta kişilere güvenli bir şekilde egzersiz yaptırmaktır. İncinme yada sakatlanmaları önlemek için eklem hizalanması, hareket ve nefes uyumu, koordinasyon, denge, stabilizasyon ve mobilizasyon unsurlarına çok dikkat etmek gerekiyor.

Birebir derslerde bile kameranın açısı, bağlantı kalitesi vs gibi sebeplerle eğitmeniniz her zaman doğru görüşe sahip olmayabilir bu nedenle aşağıdaki önerilerime dikkat ederek her zaman kendinizi sakatlıklardan ve incinmelerden koruyabilirsiniz.

Bedeninizi tanıyın!

Bedeninizi sizden daha iyi kimse tanıyamaz ve bedeninizin reaksiyonlarını sizden önce kimse bilemez. Bedeninizin sesine kulak vererek incinmeleri önlemek mümkün. Her hangi bir hareketi yaparken yoğun bir acı, batma yada elektrik çarpması gibi bir his duyarsanız mutlaka eğitmeninizi bilgilendirin. Bir eğitmenle çalışmıyorsanız o harekete ara verin.

Eklemlerinize karşı nazik olun!

Dizlerinizi, dirseklerinizi yere koyduğunuz bir harekette altına bir havlu koymak diz ekleminizi korumak için faydalı olacaktır.

Bedenin sınırlarına saygılı olun!

Hocanızın yada bir başkasının o hareketi nasıl yaptığı değil sizin bedeninizin ne kadarına izin vereceği önemli.

Eklem ve kemik hizalanmasına dikkat edin!

Bedenimiz kusursuz inşa edilmiş bir bina gibidir ve eklemlerimiz bu binanın kolonları ve kirişleridir. Ayak bileği-diz-leğen kemiği, omuzlar-kürek kemikleri-kaburgalar, kuyruk sokumu-bel-boyun gibi temel hizalanmaları öğrenin ve yaptığınız tüm hareketlerde bu hizalanmalara dikkat edin.

Isınma ve esnemeye zaman ayırın!

Araştırmalar gösteriyor ki egzersiz öncesi yapılan ısınma hareketleri ile egzersiz sonrasında yapılan esneme hareketleri sakatlanmaları önlemek için ilk ve en önemli adım. Eğer ısınma ve esneme hareketleri içeren videolar arıyorsanız youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz: https://youtube.com/channel/UCQmmjfvP3qumEqke6rZBjCA

Sağlıklı kalmak için spor yaparken bilinçli, dikkatli ve özenli olmaya devam edin. Spor sakatlanmaları ve incinmeler sizi beklemediğiniz şekilde hareketsiz bırakabilir, moralinizi bozar ve motivasyon kaybına neden olur. Sağlıkla, sporla ve farkındalıkla kalın...

Yorumlar (0)